Problem bacanja hrane je ogroman. Procjenjuje se da se usvijetu baci između 33%-50% hrane. Dok se u siromašnijim dijelovima svijeta hrana baca u procesu proizvodnje, u “razvijenim” državama hrana se baca u fazi kada je spremna za konzumaciju, čak 100kg godišnje po stanovniku.Trošak od bačene hrane se procjenjuje na 2.6 bilijarde dolara godišnje.Kada se hrana ne bi bacala, za 8% bi smanjili emisiju stakleničkih plinova, a Amerika bi imala bruto domaći proizvod veći za 1,3%.
Kina je jučer uvela zakon kojim će pokušat ograničiti bacanje hrane, pišeGlobal Times.Tvrde da zakon nije donesen zbog trenutne nestašice hrane, već zbog dugoročnog plana da se opskrba učini stabilnijom, a spomenuli su i ekološki motiv.
Kažnjeni pozamašnom svotom bit će blogeri koji ekscesivno jedu na internetu i pri tome se snimaju. Nešto “ozbiljnija” uredba je da ćerestorani dodatno naplaćivati obroke ukoliko gostima ostane punona tanjuru. Još “ozbiljnija” je odluka okažnjavanju trgovina i lanaca opskrbe koji bacaju veće količine hrane.
Ovaj zakon samo je nastavak kampanje “Očisti svoj tanjur”. Pitanje je kako i koliko uspješno će kineska vlada provoditi ove odluke.