Globalni indeks otpada od hrane, koji je UNEP objavio u četvrtak, otkrio je da je 17 posto hrane, oko 931 miliona tona, proizvedene u 2019. godini, završilo na otpadu. Zapanjujuća brojka ne uključuje hranu koja je izgubljena tijekom proizvodnje ili tokom skladištenja i koja nikad nije dospjela do potrošača.
Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a, rekla je da će smanjenje otpadne hrane smanjiti emisiju staklenih plinova, usporiti uništavanje prirode, povećati dostupnost hrane i uštedjeti novac u vremenu svjetskih, ekonomskih problema.
”Ako se želimo ozbiljno pozabaviti rješavanjem klimatskih promjena, štete za prirodu i biološke raznolikosti te onečišćenja i otpada, poduzeća, vlade i građani širom svijeta moraju učiniti svoj dio u pogledu smanjenja bacanja hrane.”
UNEP je rekao da je 690 miliona ljudi pogođeno glađu 2019. godine, a tri milijarde ljudi si ne mogu priuštiti zdravu prehranu. Nadalje, izvještaj je otkrio da su razine među gotovo svim zemljama, koje su mjerile otpad od hrane bile podjednako značajne, bez obzira na razinu dohotka tih država.
Agencija je otkrila da većina ovog otpada dolazi iz kućanstava koja odbacuju 11 posto ukupne hrane dostupne u fazi potrošnje u opskrbnom lancu, dok prehrambene usluge i maloprodajna mjesta u otpad bacaju pet, odnosno dva posto.
Podaci u UNEP-ovom izvještaju uključuju otpad od hrane koji se javlja u prodajnim mjestima, restoranima i domovima, a obuhvaća i hranu i nejestive dijelove poput kostiju i školjki.
“Ako nejestivi dijelovi (kosti, ljuske jaja, itd.) prevladavaju u zemljama s nižim prihodima, to znači da na tim područjima ima dovoljno ukupnog otpada hrane za kružne pristupe ili druge strategije preusmjeravanja otpada od hrane”, napominje se u izvješću.
(TBT, Mediji)