LIFE
Američki naučnici tvrde da konzumiranje
kafe smanjuje rizike smrti od uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima,
dijabetersom, neurološkim problemima i rizike samoubistva.
FOTO: (AA)
Američki naučnici tvrde da konzumiranje
kafe smanjuje rizike smrti od uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima,
dijabetersom, neurološkim problemima i rizike samoubistva.
Rezultati istraživanja objavljeni su u
časopisu „American Heart Association Journal“.
Naučnici su tokom 30 godina pratili
posljedice redovnog i umjerenog konzumiranja po nekoliko šoljica kafe dnevno
kod 168.000 žena i 40.000 muškaraca i došli do zaključka da kafa smanjuje
rizike od smrti uzrokovanih nizom opasnih oboljenja, uključujući
kardiovaskularna oboljenja i dijabetes.
Doktorant sa Harvard Univerziteta Ming Ding
tvrdi da bioaktivni sastojci kafe pozitivno djeluju na lučenje inzulina i da
poboljšavaju metabolizam, ali dodaje da se istraživanja moraju nastaviti kako
bi se preciznije utvrdile veze između konzumiranja kafe i stepena smrtnosti
pomenutih oboljenja.
Frank Hu, profesor sa Harvarda, upozorava
da se pozitivne posljedice umjerenog i redovnog konzumiranja kafe moraju
posmatrati i kroz prizmu zdrave i umjerene ishrane, ali da su rezultati
istraživanja nepobitno pokazali da kafa smanjuje rizike od smrti kod ljudi.
On posebno upozorava trudnice i djecu da
budu pažljivi pri konzumiranju kafe, jer taj napitak može imati i štetne
posljedice u tim slučajevima.
(The Bosnia Times, AA)