NE TREBA NAM ZLA KRV Pašović: Bleiburška misa je politički događaj, ne vjerski, ali se događa u crkvi

Reditelj Haris Pašović za O Kanal je komentarisao održavanje mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu. Dao je svoj sud ovog događaja ali i mišljenje o protestima, suživotu i rješavanju ovakvih pitanja

Reditelj Haris Pašović za O Kanal je komentarisao održavanje mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu. Dao je svoj sud ovog događaja ali i mišljenje o protestima, suživotu i rješavanju ovakvih pitanja.
Vjerujete li da grad i građani mogu sačuvati obraz i dostojanstvo ali istovremeno poslati i jasnu poruku?

“Ja se nalazim pored ovog jednostavnog spomenika za jednu grupu od 54 građana Sarajeva koji su bili povješani ovdje u blizini. Strašno je to da se danas sjećajući njih sjećamo još 10.700 drugih žrtava koji su prisilno odvedeni u Jasenovac i ubijeni na najstrašniji način. Bleiburška misa je politički događaj, ne vjerski, ali se događa u crkvi. Ja neću učestvovati u tom protestu, protest bi bio pogrešan, nemamo mi protiv čega protestovati. Ono što je mnogo veća supstanca ovog grada i zemlje je zajedničko multikulturalno življenje.”

Šta se ovakvim činom želi dokazati?

“Ja ne pripadam nijednoj političkoj partiji, ovaj događaj ne smije biti prilika za političke kampanje i gestove. Ja nisam siguran da je bilo potrebno da se uključuje Savez antifašista, jer ovo pripada svakom građaninu. Antifašizam nije nešto što mora biti u nekoj instituciji, antifašizam osjećamo u srcu. Tog 16. maja niko ne treba učiniti nikakav incident, mi moramo da zaštitimo i katolike i Hrvate i sve ljude koji su dio ovog grada i ove zemlje. Ja sam već iskazao svoje neslaganje sa tim događajem ali ne treba stvarati zlu krv. Važno je da 17. maja, dan poslije ovog događaja mi možemo da živimo zajedno i da sva pitanja razrješavamo u vremenu koje dolazi na miran način i kroz dijalog.”

(TBT)

ADVERTISEMENT

Preporučeno