Banana može da zamijeni sportsko piće onima koji se oslanjaju na ugljene hidrate tokom vježbanja i za brži oporavak, pokazala je nova studija koja je poredila ćelijske efekte ugljenih hidrata koji se konzumiraju tokom bavljenja nekim sportom.
Studija je došla do zaključka da banana pomaže u borbi protiv upala, slično a možda i više od sportskih pića. Ali da je nadimanje njena mana.
Decenijama su sportisti i njihovi savjetnici vjerovali, a studije potvrđivale, da unošenje ugljenih hidrata tokom dužeg vježbanja može da omogući nekome da duže i intenzivnije trenira i da se oporavi brže ako ne jede tokom treninga.
Ugljeni hidrati brzo hrane mišiće i ublažavaju fizički stres vježbanja, a kasnije sprečavaju upalne procese.
Najjestiviji i prenosivi oblik ugljenih hidrata je šećer, bilo da je riječ o glukozi, fruktozi ili sukrozi i sportisti taj šećer dobijaju preko sportskih pića.
Ali se sportska pića proizvode i imaju ukuse i hemikalije. Stručnjaci sa Istraživačkog kampusa Sjeverne Karoline koji je dio Appalachanskog državnog univerziteta, proučavali su koje bi voće pružilo bolju alternativu.
Većina voća, uključujući banane, ima visok nivo fruktoze – voćnog šećera. Ali sadrže i druge prirodne supstance koje bi mogle da imaju uticaj na performanse i oporavak sportista.
Prilikom eksperimenta, stručnjaci su pratili molekularne promjene u tijelima biciklista.
Stručnjaci su zatražili od 20 biciklista oba pola da voze nekoliko ruta dugih 75 kilometara. Tokom jedne, pili su samo vodu. Tokom drugih su uz vodu dobili i oko 230 mililitara sportskog pića ili pola banane svakih pola sata.
Otkrili su da je konzumiranje samo vode rezultiralo relativno visokim nivoima inflamatornih markera u krvi biciklista. Ti markeri su bili znatno niži kod onih koji su konzumirali voće ili sportsko piće.
Volonteri su također pokazali manje stresa ako su tokom vožnje konzumirali ugljene hidrate, bez obzira na to da li su kalorije uzeli preko flaše ili u formi banane.
Ali naučnici su pronašli da su krvne ćelije biciklista proizvodile manje enzima poznatog kao COX-2 ako su jeli banane. Taj enzim podstiče proizvodnju prostaglandina koji intenzivira upale. Njegov manjak u ćelijama poslije vježbanja znači smanjenje upale, kaže David Nieman, autor studije.
Stručnjaci ne znaju da li je polovina banane idealna količina tokom vježbanja. Iako onda daje istu količinu ugljenih hidrata kao i čaša sportskog pića, njena mana je nadimanje, kaže Niman.
Za one koji vole prirodne i jeftine alternative sportskim pićima, banana je dobro rješenje, dodao je.
(TBT, The New York Times)