LIFESTYLE
Kafa je
oslobođena sumnji da izaziva rak, ali ako se pravilno pije u nekim slučajevima
ga može i smanjiti
FOTO: ilustracija
(Profimedia)
Možda niste znali
da je postojala sumnja da kafa izaziva rak bešike. Međunarodna agencija za
istraživanje raka IARC, koja je povezana sa Svjetskom zdravstvenom
organizacijom, bila je došla do tog zaključka 1991. godine. Međutim,
analizirajući najnovije rezultate istraživanja IARC je saopćio da opasnosti
ipak nema.
Povećan rizik od
raka uzrokovan konzumiranjem kafe ne može se naučno potkrijepiti. Ali, IARC
ipak naglašava da to ne znači da kafa ne može izazvati rak, nego samo da se to
ne može tvrditi – na temelju dosadašnjih naučnih spoznaja.
Studije koje su
kafu dovodile u vezu s povećanim rizikom od raka bešike nisu uzele u obzir
jednu stvar, kaže se na stranicama IARC: ljudi koji piju puno kafe češće puše.
Pušenje značajno
povećava rizik raka brojnih organa, pa tako i bešike. Tako je u ranijim
studijama nastao utisak da kafa može izazvati rak. A zapravo se radi o
posljedicama pušenja.
Stručnjaci IARC
su za svoj najnoviji izvještaj analizirali oko 500 studija o ishrani i
otprilike isto toliko laboratorijskih eksperimenata na životinjama. Zaključci
će biti objavljeni u stručnom časopisu “Lancet Oncology”.
Ima još jedna
dobra vijest za one koji piju kafu: IARC vidi naznake da kafa čak može smanjiti
rizik od nekih vrsta raka. Hajner Boing iz Njemačkog instituta za istraživanje
ishrane Potsdam-Rebrike to potvrđuje: “Kod raka dojke, želuca i jetre
vidjeli smo smanjenje rizika kod povećane upotrebe kafe. Taj učinak je bio
naročito jasan kod raka jetre.”
Naučnici
pretpostavljaju da neke materije iz kafe mogu uticati na metabolizam jetre i
razviti djelovanje protiv raka. “Prema dosadašnjim epidemiološkim
spoznajama ništa ne govori protiv konzumiranja većih količina kafe. Trenutno prije
polazimo od pozitivnog učinka.”
Ipak, naučnici
imaju jedno upozorenje. Previše vruća pića, kafa, čaj ili voda, vjerovatno
povećavaju opasnost od raka jednjaka – samo zbog visoke temperature. To se
vjerovatno odnosi na napitke koji su topliji od 65 stepeni, izjavio je glavni
epidemiolog IARC Dana Lomis na jednoj konferenciji za novinare.
“Vrući
napici mogu izazvati povrede ili oštećenja jednjaka i tako povećati rizik
raka”, kaže Gunter Kunle profesor na univerzitetu u Redingu.
“Naročito se mate čaj pije vrlo vruć. To bi moglo uticati na rizik
raka.” Dobro je, dakle, pustiti čaj da se malo ohladi.
1991. je IARC
napitke od biljke mate svrstao među one koji “vjerovatno izazivaju
rak” jer postoje “ograničene naznake” kancerogenosti kod čovjeka
i “dovoljne naznake” u eksperimentima na životinjama.
Provjera tih
istraživanja pokazala je da češća pojava raka jednjaka u nekim dijelovima Južne
Amerike nije posljedica biljke mate, nego činjenice da se tamo čaj često pije
jako vruć. I u drugim dijelovima sveta u kojima se čaj pije jako topao, u
srednjoj i istočnoj Aziji ili istočnoj Africi, upadljivo puno ljudi ima tumor
na jednjaku.
Međunarodna
agencija za istraživanje raka ne sprovodi sama eksperimente već vrednuje
postojeću stručnu literaturu i izvlači zaključke. Tako supstance svrstava u
određene kategorije koje govore koliko je neka supstanca možda kancerogena.
U oktobru 2015.
je IARC svrstao kobasicu, slaninu i druge mesne prerađevine u kategoriju hrane
koja izazivaju rak. Ti proizvodi su svrstani u istu kategoriju s nikotinom,
dakle u kategoriju 1. “To, međutim, ne znači da je konzumiranje mesnih
prerađevina isto tako opasno kao i pušenje, nego samo da su podaci u oba
slučaja pouzdani i jednoznačni”, naglašava Gunter Kunle.
(The Bosnia
Times, DW.de)