BUSINESS
U mašinski separisanom mesu (MSM) nalaze se
i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično
Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim
proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od goveđih ili nekih
drugih proizvoda.. Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na
podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se prije svega odnosi
na stavku “mašinski separisano (otkoštano) meso”.
Šta to u stvari znači? Prema slovu propisa,
MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo
poslije otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih
sredstava, što ima za posljedicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih
vlakana. O mašinski separisanom mesu posljednjih godina vode se ozbiljne
stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a
drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi dijelovi životinja kao što su kosti,
tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.
O MSM je za Zaštitnik potrošača Srbije
govorio dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije,
jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.
– MSM sadrži velike količine mljevenih
kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona… Kod pilića su kosti
tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se
sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne
supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u
kostima – upozorio je Stojšić.
Ipak, u posljednje vrijeme živinski
suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog
postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od goveđeg ili
svinjskog mesa).
Generalno, mesne prerađevine mogu biti tzv.
mokre ili suhe. Mokre se odnose na meso koje se natopi, ili mu se ubrizgavaju
so i slana voda. Većina šunki, kobasica i salama prerađena je mokrim postupkom.
Suhi postupak se sprovodi usoljavanjem i dodavanjem začina, pečenjem, ili
sušenjem na vazduhu u dužem periodu. Suho meso uključuje pršutu, pečenicu i
tvrde salame.
(The Bosnia Times, Zaštitnik potrošača)