AMERIKANCI MU PRIJETE Erdogan: Jerusalem pripada trima nebeskim religijama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će, ukoliko bude potrebno, turske snage izvoditi operacije u Idlibu u Siriji i drugim područjima

Istakao je kako veliki problem predstavlja i činjenica da se u Siriji ne poštuju postignuti dogovori.

-U Siriji se ne poštuju dogovori, napad na našu vojsku predstavlja nagovještaj novog perioda za Tursku što se tiče Sirije. Sirijski režim u februaru da se povuče iza posmatračkih položaja Turske, u suprotnom ćemo ih na to primorati. Ko god pita šta Turska radi u Siriji, znajte da je ili nesmotren ili je namjerno neprijatelj ovog naroda i zemlje – rekao je Erdogan.

Istakao je također da sirijski režim otvoreno krši primirje postignuto za Idlib, podsjetivši na napad ovog ponedjeljka u kojem je palo sedam turskih šehida i jedan civil. Dodao je da će na svaki napad na turske vojnike ili njihove saveznike uslijediti odmazda, bez ikakvog upozorenja i bez obzira na izvor napada.

-U našim vojnim operacijama glavni princip Turske nije da se nanese šteta životima ili imovini nevinih ljudi – rekao je Erdogan.

Istakao je i kako Ankara od Rusije očekuje da u Siriji razumije senzibilitet Turske. Dotakao se i posljednjih dešavanja u vezi s izraelsko-palestinskim pitanjem, napominjući da niko ne prihvata takozvani mirovni plan koji je nedavno objavio američki predsjednik Donald Trump.

-Jerusalem pripada trima nebeskim religijama, takozvani plan ne prihvataju ni muslimani ni kršćani niti ortodoksni jevreji. Nikada nećemo podržati plan kojim nisu zadovoljna naša palestinska braća – kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je jedini cilj takozvanog plana “legitimiranje izraelske politike okupacije, uništenja i iznude, koja traje već 70 godina”. Također se osvrnuo i na određene prijetnje koje SAD upućuju njemu i još nekim turskim zvaničnicima.

-U ovom trenutku, nažalost, Sjedinjene Američke Države upućuju prijetnje meni, a prijeti se i našem šefu obavještajne službe kao i nekim finansijskim institucijama u Turskoj. Šta god da uradite, u tome sigurno nećete uspjeti – rekao je Erdogan.

 

(TBT, AA)

ADVERTISEMENT

Preporučeno