Uprkos tome što odlično dopunjava salatu, premaz od povrća i začina ili ulje sa mješavinom začina, čak i najtanja kriška hljeba često nije dobrodošla u krugovima medicinskih stručnjaka. Ali, da li stvarno treba da budemo zabrinuti?
Dokazi u korist hljeba
Ako izaberete hljeb od žitarica sa cijelim zrnom ili od kiselog tijesta, onda sendvič koji od njega napravite donosi razne prednosti po zdravlje.
“Hljeb može da obezbijedi hranljive materije, uključujući žitarice sa cijelim zrnom, vlakna, minerale i vitamin”, objašnjava dijetetičar i nutricionista Rebecca Gotorn.
Australijske smjernice za ishranu preporučuju odraslima da konzumiraju šest porcija žitarica dnevno, a s obzirom da u porciju obično ide jedna kriška hljeba ili pola kifle, u svakodnevnu ishranu lako možete da uklopite nekoliko kifli ili kriški tosta.
Neki zagovaraju izbacivanje ugljenih hidrata radi optimalnog zdravlja, ali se u suštini preporučuje da ove hranljive materije čine 45 do 65 posto našeg dnevnog unosa hrane kako bismo obezbijedili energiju za mišiće i mozak I – bolje spavali.
Međutim, trik je tome da izaberete zdrave vrste hljeba, kao što je hljeb od žitarica sa cijelim zrnom ili od kiselog tijesta.
Dijetetičar Lindi Koen objašnjava koja vekna hljeba je najbolja za vas:
“Ako izaberete da jedete hljeb, treba da birate hljeb od neprocesovanih žitarica sa cijelim zrnom kako biste doprinijeli sopstvenom zdravlju”, ističe Gotorn.
“Hljeb od nerafinisanih žitarica sa cijelim zrnom se povezuje sa manjim rizikom od nutritivne deficijencije, hroničnih bolesti i karcinoma.”
Iako sam hljeb obezbjeđuje vlakna i vitamine, njegova najveća prednost je što nam omogućava da u ishranu uključimo i brojne druge zdrave namirnice. “Birajte zdrave dodatke kao što su salata, pečeno povrće i nemasni proteini poput pašteta od lososa, tune ili sočiva sa avokadom”, dodaje Gotorn.
Dokazi protiv hljeba
Nije svaki hljeb isti i kriška vazdušastog bijelog hljeba nije mnogo korisna po zdravlje.
“Rafinisani bijelii hljeb koji je visoko procesovan i iz kog su eliminisane hranljive materije, a dodati so ili šećer ima minimalne ili nikakve koristi po zdravlje, a može i da ima negativan uticaj na zdravlje”, kaže Gotorn.
Gotorn kaže da osobe koje misle da hljeb nije zdrav svrstavaju sve varijante u grupu bijeog hljeba koji je siromašan hranljivim materijama. “Usljed loše reputacije bijelog hljeba, sve vrste hljeba se posmatraju kao cjelina i dobijaju reputaciju nezdravih”, kaže ona.
“Osim toga, uz hljeb se konzumiraju mnoge nezdrave namirnice, kao što su procesovano meso, majonez, kobasice i puter, što isto daje lošu reputaciju hlebu.”
Naravno, osobe sa celijaklijom ili one koje su netolerantne na gluten treba da izbjegavaju hljeb jer on sadrži gluten.
Presuda
Ako nemate celijakliju i ne jedete veknu hljeba dnevno, savršeno je bezbjedno da uživate u kriškama hljeba od žitarica sa cijelim zrnom.
Ali, bilo bi dobro da bijeli hljeb posmatrate kao poslasticu – a pošto nam je dozvoljeno samo par poslastica dnevno, da li biste stvarno izabrali jednu krišku bijelog hljeba umjesto jednog reda čokolade?
“Ne morate da izbacite hljeb iz ishrane”, kaže Gotorn. “Birajte zdrav hljeb od nerafinisanih žitarica sa sjemenkama, jedite ga u malim ili umjerenim količinama i vodite računa da uz njega jedete zdrave namirnice.”
(TBT)