BIZNIS
Bosanske
bio-kokice prodaju se širom Beča, a uskoro se očekuje njihova ekspanzija i na
tržište Sjedinjenih Američkih Država.
FOTO:
(Ilustracija)
Sanela i
Emina Mandžuka u centru Beča prodaju bio-kokice iz sopstvene proizvodnje, a
njihovim planovima su se, kako kažu, svi smijali.
“Kada
smo rekli da za trgovinu tražimo lokaciju u strogom centru grada, svi su nam se
smijali. Jedni su rekli da tamo nikada nećemo naći prostor, drugi da je
preskupo, treći da je konkurencija prejaka, a četvrti da pogotovo stranci u
prvom bečkom okrugu teško dobiju lokaciju jer su ta mesta navodno rezervirana
za domaće stanovništvo”, priča Emina Mandžuka u kancelariji „Popcornera“ iza
istoimene prodavaonice.
Na sto postavlja nove uzorke kokica koje je u zadnjih nekoliko mjeseci smislila
njena sestra Sanela.
“Sad ćemo ih još jednom testirati. Mi ovdje često doručkujemo kokice, biće
to još jedan obilan poslovni doručak”, smije se Emina dok priča svoju
priču novinarima Deutsche Wellea.
Zajedno sa sestrom Sanelom, Emina Mandžuka već je nekoliko godina na čelu
manufakture Popcorner koja u Beču proizvodi i prodaje biološke kokice za koje
kažu da su jedinstvene na cijelom austrijskom tržištu.
Za kokice se koristi isključivo kukuruz iz biološke proizvodnje, baš kao što su
to i začini i arome koje kokicama daju specifičan ukus. Od onih sa vanilom i vasabijem,
pa do onih sa metvicom ili đumbirom. U svakom slučaju bez laktoze i bez
glutena.
Popcorner kokice prodaju se u nekoliko tržnih centara u Beču, u prodavaonicama
jednog austrijskog trgovačkog lanca, a odnedavno i u određenim bioskopima. Već
to se u bečkim poslovnim krugovima tumači kao veliki uspjeh, ali sestre Mandžuka
kažu da na tome ne žele da stanu i da trenutno pripremaju i ekspanziju u
Ameriku.
“To bi trebala biti zaista velika stvar. O detaljima ne možemo da
govorimo jer još čekamo na neke potpise i ugovore. Ali stvar izgleda dobro i
mogla bi biti veliki uspjeh”, objašnjavaju sestre Mandžuka.
(The
Bosnia Times)