PLANET
Grad Isparta na jugozapadu Turske poznat je po plantažnom uzgoju ruža i u procentu od
65 posto učestvuje u ukupnoj
svjetskoj proizvodnji ulja od ruže (Otto) do kojeg
se dolazi teškim poslom, a čiji kilogram košta 7.000 eura.
FOTO: (Iustracija)
Grad Isparta na jugozapadu Turske poznat je po plantažnom uzgoju ruža i u procentu od
65 posto učestvuje u ukupnoj
svjetskoj proizvodnji ulja od ruže (Otto) do kojeg
se dolazi teškim poslom, a čiji kilogram košta 7.000 eura.
Historija ruže jednako je duga
kao i historija čovječanstva. Ona predstavlja simbol ljubavi, čistoće, odanosti,
inspiracije, ljepote i duhovnosti. Pjesnici antičke Grčke joj dadoše titulu kraljice cvijeća, a među ružama se po svojoj ljepoti i opojnom mirisu ističe Rosa damascena.
Mada se uzgaja širom svijeta,
danas se ova vrsta za proizvodnju eteričnih ulja uspješno uzgaja samo u
Turskoj i Bugarskoj.
Ismail Efendi je daleke 1888. godine iz zaštićene Doline ruža u bugarskom gradu Kazanliku uspio kradom u štapu iznijeti jednu mladicu ove ruže i posadio je u svom rodnom gradu.
Svoju ljubav prema ovoj ruži Efendi je prenio i na svoje sugrađane i uzgoj ruža je izrastao u
vodeću poljoprivrednu aktivnost kojom se bavi više od 12.000 domaćinstava, a Isparta
je postala „svjetska
prijestolnica ruža“.
Rosa damascena se danas često naziva i Ispartanska ruža, a cvate od početka do kraja
juna, kada vrijedni uzgajivači imaju pune ruke
posla da bi proizveli vrijedna ulja koja onda prodaju vodećim svjetskim kozmetičkim, farmaceutskim
i prehrambenim kompanijama.
Jedan od uzgajvača ruža u Isparti Mustan Hosgor je za AA kazao kako u periodu berbe
ruža sa porodicom na plantažu dolazi u zoru kako na suncu ruže ne bi gubile na sočnosti i kvalitetu.
Ističući kako je za proizvodnju jednog kilograma ulja potrebno
sakupiti četiri tone ruže, Hosgor je kazao da je u njegovom gradu prošle godine proizvedeno ukupno 1.300 kilograma tog ulja i oko
sedam tona prerađenog ulja sa
aditivom ruže.
„Ove godine berba
protiče u čestim padavinama,
ali očekujemo slične prihode kao i prošle godine“, kazao je Hosgor koji dodaje da je uzgoj i prerada ruža izuzetno zahtjevan i težak posao i da je za njega potrebna posebna ljubav prema ovoj
biljci.
Eterično ulje se dobija
destilacijom sa vodenom parom svježe ubranih latica
ruže. Način destilacije je
također specifičan po tome što se dobijeni
hidrosol nakon prve destilacije ponovno destilira, a potom se ulje iz obje
destilacije spaja. Ulje je svijetlo žute boje, sa vrlo
bogatim opojnim cvijetnim mirisom.
(The Bosnia Times, AA)