POST
Zbog ljetnih vrućina, koje se ove
godine poklapaju sa mjesecom posta, ravnoteža vode u organizmu od velike
važnosti,…ali ništa manje važne nisu ni ostale materije.
FOTO: Ilustracija
Profesor İbrahim Hayoğlu, sa
Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Harran, upozorava da je zbog ljetnih
vrućina, koje se ove godine poklapaju sa mjesecom posta, ravnoteža vode u
organizmu od velike važnosti,…ali ništa manje važne nisu ni ostale materije.
Pojačano znojenje, zbog eventualno
visokih temperatura, može rezultirati gubitkom tečnosti i minerala, a
posljedica toga su nesvjestica, mučnina i drugi zdravstveni problemi. Posebno
su ugroženi srčani bolesnici i osobe koje pate od povećanog krvnog pritiska,
napominje prof. Hayoğlu.
Stoga je i izbor namirnica, odnosno
priprema jela, u ramazanu ove godine, važniji nego ikada ranije. Gubitak dva
procenta ukupne tjelesne tečnosti može izazvati umor, a sve preko toga i
ozbiljnije zdravstvene probleme.
Profesor İbrahim Hayoğlu savjetuje
balansiranje šećera i proteina u krvi. Tako predlaže da u ramazanske obroke
bude uključeno pšenično brašno i tjestenina, žitarice, riža, povrće, voće,
mahunarke, orasi, lješnjaci, bademi, sir i jaja. “Posebno tvrdo kuhana
jaja i druga, proteinima bogata hrana, jer duže ostavljaju osjećaj sitosti.”
Započnite iftar uz supu, ali ne
pretjerano vruću. Ona može biti dobra zamjena mineralnoj vodi i sličnim
napicima, a predstavljaće i izvor vitamina koje valja nadomjestiti u dugom
periodu od sehura do iftara. Nakon toga napravite kratku pauzu, dozvolivši želucu
da se navikne na promjenu, zbog dužine posta od oko 18 sati. Neka uslijedi
lagana, proteinima bogata hrana, sa dosta vlakana, povrća, salate, predlaže
profesor prehrambenog inžinjeringa sa Univerziteta Harran.
“Treba izbjegavati prženu hranu,
sa zasićenim mastima i teškom tjesteninom. Insistiram na hrani sa visokim
sadržajem vlakana, koja regulira probavu i spriječava nagle promjene
koncentracije šećera u krvi.”
Konzumiranje orašastih plodova, poput
oraha i badema, te hrane bogate proteinima i vitaminima, povećaće otpornost
organizma za vrijeme trajanja posta. Umjesto jogurta i voćnih sokova, prednost
treba dati tečnoj hrani i mineralima obogaćenoj vodi, iako ona nema izraženu
korist u ravnoteži minerala.
U zemljama gdje postoji tradicija
konzumiranja većih količina čaja, profesor Hayoğlu predlaže da se napravi pauza
od oko 45 minuta nakon iftara, a tek nakon toga konzumiraju biljni ili voćni
čajevi.
Ramazan Mubarek Olsun!
(The Bosnia Times)