BUSINESS
Ante Pavković Šišović iz sela Rakitno kod Posušja prvi je
bh. poljoprivrednik koji je nedavno u Tursku izvezao 400 tona kvalitetnog
junećeg mesa, ali i kolje kurbane za muslimane
FOTO: Šišović (Mario Iličić)
Nakon što je turska Vlada ljetos odobrila bescarinski uvoz
15 hiljada tona govedine iz BiH, tvrtka Šišović se našla među prvim
izvoznicima, zahvaljujući dogovoru s predstavnicima kompanije Etçii iz
Istanbula, koja se također bavi proizvodnjom i preradom mesa. Poslovni je
aranžman usaglašen prije nepuna tri mjeseca, kada su se turski partneri na licu
mjesta uvjerili da je junetina koju nude Šišovići prve kvalitete, da su bikovi
uzgojeni u BiH, i da uistinu kupuju domaći proizvod, a ne meso uvezeno iz
drugih krajeva.
„Prije nego što je posao dogovoren, meso je prošlo rigoroznu
kontrolu. Turci su tražili dokaze o porijeklu životinja, kontroli zdravlja,
provjerili su da li se poštuje HALAL certifikat… Oni su htjeli kvalitetno
juneće meso bez kostiju, koje se u našim pogonima obrađuje, pakuje i tako šalje
u Tursku. Kada se na pakovanje stavi etiketa, meso je spremno za isporuku
kupcima“, kaže na početku razgovora, kojeg je objavila Slobodna Bosna, Ante
Pavković Šišović, vlasnik porodične tvrtke Šišović. On otkriva i da su vlasnici
Etçiija, nakon detaljne provjere, u Rakitno poslali desetak radnika iz Turske,
koji su radili u klaonici, ali i nadzirali cijeli proces, prije nego što
isporuka bude spremna. Šišovići svoj dio posla završavaju kada se meso utovari
u kamione u Rakitnu, odakle se doprema do aerodroma, a potom avionima transportira
u Istanbul.
Kompanija Etçii, dodaje Ante Pavković Šišović, junetinom iz
BiH opsrkbljuje lanac hotela u Turskoj.
„Mi smo prvi iz BiH izvezli meso u Tursku. Možda ne znamo
praviti kompjutere, mercedese ili opele, ali znamo proizvesti dobro meso. Bog
nam je dao takvu prirodu, da june ima kvalitetnu hranu, da je sve blizu –
livada, pašnjak, kosnica, da nema velikih troškova za ishranu. Firma Etçii se
također bavi proizvodnjom mesa, ali su priznali da u Turskoj nema ovako
kvalitetne junetine. Istina, i mi smo se potrudili da osiguramo vrhunsko meso“,
hvali se Ante Pavković Šišović, ističući da je prodaja prvog kontingenta mesa
prošla bez problema i da su obje strane zadovoljne dosadašnjom suradnjom, koja
će, zasigurno, biti nastavljena.
„Najveći smo
proizvođači mlijeka u BiH i među vodećim proizvođačima junećeg mesa. U regionu
smo prvi po proizvodnji janjećeg mesa, dok smo proizvodnju junećeg i svinjskog
mesa posljednjih godina podigli za tristo posto“, tvrdi Ante Pavković Šišović,
dok zajedno obilazimo štale s kravama, bikovima i janjcima, koje se nalaze
nedaleko od klaonice i poslovne zgrade“, izjavio je Ante Pavković Šišović za „Slobodnu Bosnu“.
Prošle godine su kurbani za područje Duvna – Tomislavgrada
(800 kurbana) klani u klaonici “Šišović” – mesna industrija, iako
sami kažu da su podigli i uzgoj svinja za 300 posto. Dakle u istoj klaonici
gdje se kolju svinje klali su se i kurbani. A zaklati 800 kurbana na halal
način nije moguće u takvim kapacitetima i brojem i činjenicom da su se tu klale
svinje. Prošle godine građani Duvna – Tomislavgrada o tome su obavijestili IZ BiH
u Sarajevu, uvjereni da u Rijasetu ništa ne znaju, inače ne bi dozvolili tako
bogohulan biznis. Građanima je iz službi Rijaseta odgovoreno jednom rečenicom
da će to provjeriti. Također su se džematlije žalile da se radi o bolesnim i
sakatim kurbanima koji su kupovani po cijeni od 100 KM iako su džematlije
uplaćivale 3 do 4 puta više.
(TBT)