LIFE
Padom temperature zraka i dolaskom zime,
ljudski organizam se mijenja i postepeno prilagođava vanjskim faktorima. Sve to
utiče i na zdravlje. Međutim, tajna očuvanja zdravlja leži u čovjekovoj
sposobnosti da se prilagodi promjenama koje se dešavaju u prirodi. Kao što se
odijevanjem prilagođavamo godišnjim dobima, isto toliko je važno da
temperaturne i druge promjene pratimo načinom ishrane.
Padom temperature zraka i dolaskom zime,
ljudski organizam se mijenja i postepeno prilagođava vanjskim faktorima. Sve to
utiče i na zdravlje. Međutim, tajna očuvanja zdravlja leži u čovjekovoj
sposobnosti da se prilagodi promjenama koje se dešavaju u prirodi. Kao što se
odijevanjem prilagođavamo godišnjim dobima, isto toliko je važno da
temperaturne i druge promjene pratimo načinom ishrane.
Nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly,
članica udruženja nutricionista Irske i Velike Britanije, u razgovoru
za AA pojasnila je na koji način ojačati imunitet tokom zime te kako
konzumirati hranu koja je tokom zime neophodna organizmu.
Namirnice koje griju organizam
“Neke namirnice i načini pripreme
griju naš organizam, dok druge namjernice i načini pripreme hlade. Zdravi
način života je najbolji način da ojačamo imunitet. To znači jesti zdravu
hranu, dovoljno se odmarati, redovno vježbati, piti dovoljno tekućine i
izbjegavati stres”, istakla je O'Reilly.
Poput prirode koja zimi miruje i
većina obroka koje konzumiramo također treba biti “mirna”, kazala je
O'Reilly. To znači da hrana koju zimi jedemo treba biti duže kuhana na
laganoj vatri kako bi grijala i osnažila organizam.
Među namirnicama koje se preporučuju
koristiti zimi je heljda koja se osim brašna može pripremati kao zamjena za
rižu.
“Heljda je žitarica koja raste na
prostorima bih, sjajna je za one koji vole boraviti na otvorenom, a
posebno na snijegu. Ona daje pregršt energije, grije tijelo i lako se
kombinuje sa povrćem i proteinima. Također, mahunarke su prava zimska
hrana. Unos mahunarki sa povrćem povećava se toku zimskih mjeseci jer skupa
jačaju vitalnost bubrega i jačaju organizam. Trebamo uživati u jelima
od korjenastog povrća koje nam daje obilje minerala i
vitamina”, istakal je O'Reilly.
Zimska kuhinja tokom hladnih mjeseci
obogaćuje se namirnicama koje jačaju probavu i ujedno čiste organizam od
toksina. Takve namirnice su kiseli kupus, mrkva, karfiol, luk, paradajz, cvekla
ili paprika.
“Pečenje u pećnici, kuhanje u ekspres
loncu, pirjanje hrane su tipični načini pripreme hrane zimi, ali je važno
i kombinovati obroke sa kratko kuhanim ili ukiseljenim
povrćem. Koliko god možete, izbjegavajte hladne napitke i jela te
šećer, gazirana pića i previše kafe. To su namirnice koje su najveći
neprijatelji našeg imuniteta zimi i teško ćemo se riješiti infekcija
ukoliko ove namirnice ne izbacimo iz svoje ishrane”, kazala je O'Reilly.
Budući da se nedostatak svjetlosti za
vrijeme zimskih mjeseci odražava na cjelokupno raspoloženje i ono se, kako
dodaje nutrcionistkinja, može “osvijetliti”.
“Treba iskoristiti svaki sunčan dan
za kretanje, makar to bilo i pet minuta, u parku, bilo gdje”, kazala je
dodajući kako hrana bogata ugljikohidratima podiže nivo serotonina
koji je zadužen za “sretno” raspoloženje.
Imunitet slabi jednolična hrana
Konzumiranje namirnica koje ne odgovaraju
organizmu tokom zimskih mjeseci i niskih temperatura, najčešće rezultira padom
imuniteta odnosno prehladom ili gripom. Imunitet dodatno slabi i jednolična
hrana, kao i slaba fizička pokretljivost.
O'Reilly ističe kako grupu namirnica za
jačanje imuniteta predvode agrumi u koje spadaju narandže, limun i grejp.
“Vitamin C u agrumima je ključan i on
jača imunitet stimulišući antitijela i ćelije imunog
sistema”, napominje.
Limun, sa druge strane,
sadrži flavonoidi koji zaustavljaju diobu kancerogenih ćelija i
djeluju kao antibiotik.
“U nekim zapadnoafričkim selima
limunska se kiselina uzimala uz obrok za vrijeme epidemije kolere kako bi se
izbjeglo širenje zaraze. Vitamin C je antioksidans koji je topiv u vodi pa
tako ćelije našeg tijela održava zdravima.Ovaj vitamin također pomaže u
sprječavanju upala, razvoju kardiovaskularnih bolesti i srčanih oboljenja kod
dijabetičara”, kazala je.
Među namirnicama koje je preporučljivo
koristiti zimi je i zeleni čaj koji se u dalekoj Kini koristi više od
4.000 godina.
Nezamjenjiv saveznik u borbi protiv
prehlade i visoke tjelesne temeprature je i đumbir. O'Reilly ističe kako ovaj
začin sadrži antioksidativna sredstva koja ubijaju viruse koji uzrokuju
prehladu i sprečava nastanak upala. Čaj od đumbira, sa druge strane, ublažava
grlobolju.
Prirodni antibiotici
“Bijeli luk je poznat kao ‘ruski
pencilin’ i ‘prirodni antibiotik’. On je jedan od najboljih saveznika
našeg zdravlja. U njemu se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari
uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju
našeg imuniteta”, kazala je naša sagovornica.
Za zdravlje organizma tokom zime ključna je
i uravnotežena crijevna flora jer se, prema tvrdnjama nutricionistkinje,
naučnici sve više slažu u tome kako imunitet počinje – u crijevima.
“Dobre bakterije štite nas od gripe i
prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka. Jogurt, kefir
i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika”, poručila je
O'Reilly.
(The Bosnia Times, AA)