TEME
Većina ispitanih, njih 77 posto, priznaje
da osjeća krivnju zbog bacanja hrane, ali uopće ne pokazuje svijest o tome da
prilikom kupnje znaju pretjerati
FOTO: (123rf)
Amerikanci godišnje bace oko 36 milijardi
tona hrane, pokazuje istraživanje koje je danas objavljeno na znanstvenom
dnevniku PLOS ONE. Ono što je istraživače sa sveučilišta Ohio State najviše
začudilo jest činjenica da ih polovica uopće nije svjesna koliki je
problem bacanje hrane.
Štoviše, većina sudionika istraživanja
smatra da je bacanje namirnica koje smatraju kvarljivima nekoliko dana nakon
isteka roka trajanja korisno jer smanjuje rizik od zaraza. Pokazalo se da 68
posto ispitanih vjeruje da baš to čini razliku između očuvanja zdravlja ili
nagle pojave bolesti.
Većina ispitanih, njih 77 posto, priznaje
da osjeća krivnju zbog bacanja hrane, ali uopće ne pokazuje svijest o tome da
prilikom kupnje znaju pretjerati. Nešto manje od polovice sudionika
istraživanja uopće nije pojmilo da je bacanje hrane zapravo bacanje novca, a
većina ih smatra kako je neizbježno da bace nešto hrane ako žele jesti ukusno i
zdravo.
Vijesti o trovanjima hranom koje su
neprestano prisutne u američkim medijima i česta povlačenja prehrambenih
proizvoda s polica trgovina pridonose razvoju straha od zaraze hranom. Premda
48 milijuna Amerikanaca živi u onome što se birokratski naziva
“food-insicure households” -što znači da često ne znaju odakle će im
stići idući obrok, bacanje hrane je postalo norma. Veliku zabunu u Americi izaziva način
označavanja roka trajanja namirnica. Dvije su kategorije, “prodavati do (određenog datuma) i “najbolje
upotrijebiti prije (datuma)”.
Druga kategorija označava razdoblje u kojem
će hrana vjerojatno imati najbolji okus, a mnogi potrošači takvu hranu naprosto
bacaju vjerujući da je opasna za zdravlje. Dodanu zbrku unose i lokalna pravila
različitih saveznih država, pa je uz sve to teško vjerovati da će Amerika
ostvariti cilj koji je zacrtala vlada – smanjenje otpada nastalog od hrane za
50 posto do 2030. Godine.
(The Bosnia Times)