SPECIAL
Mnogi uspješni poslastičari i kuhari su
morali da napuste Siriju zbog rata, a utočište i mjesto za posao su našli u
okolnim zemljama
FOTO: (Wikipedija)
Dječaci u Kairu poslije časova imaju
priliku da utole glad za šećerom na razne načine. Ipak, za one koji su među
njima pravi sladokusci znaju da će glad utopili samo na jednom mjestu – tamo
gdje se prodaje sirijski kafeh – vrsta slatkog tijesta.
“Oni znaju da je ovo najbolji
kafeh” , kaže Muhamed, vlasnik radnje, koji je naravno izbjeglica iz
Sirije. Iako je za većinu Sirijaca građanski rat u njihovoj zemlji tragedija za
ostale zemlje regiona je možda dobitak –
je veliki broj vrhunskih kuhara, i
majstora raznih zanata došao u te zemlje sa svojim umjećem.
Tako je u Amanu moguće pronaći bakdaš,
jedan od najpoznatijih sirijskih sladoleda, a u Erbilu je otvoren restoran sa
kurdskim specijalitetima.
Tajnu uspjeha u Kairu Muhamed objašnjava
tako što si sirijski specijaliteti bolji i raznovrsniji od egipatskih. Njihov uspjeh je dobrodošao i zemlji u kojoj
su a i njima samima.
Jedna kompanija koja se bavi proizvodnjom
džema je uradila sve da integriše sirijske izbjeglice u egipatski biznis. Ala
Aldacvar iz kompanije Al Dura koja je jedna od onih koja je od početka
sirijskog rata u Egiptu napravila obrt
od milijardu dolara kaže da je normalno da će učiniti sve da pomogne
Sirijcima.
Ipak, nije sve tako lijepo. Cijene
sastojaka su mnoge natjerale da zatvore biznis. Tako je cijena pistacija sa 8,5
dolara po kilogramu skočila na 30. Egipatski poslastičarima nije strana ni
upotreba policije.
Ipak, mnogima je sama činjenica da rade dovoljno dobra
(The Bosnia Times, National Geographic)