I PLANETA ZEMLJA SE ODMARA OD NAS Kavazović: Usprkos svemu, ramazan i u ovakvim okolnostima u kakvim ga dočekujemo donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu ramazansku poruku muslimanima u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović uputio je danas tradicionalnu ramazansku poruku muslimanima u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisu-l-uleme prenosimo u cijelosti:

„Hvala Allahu Uzvišenom, Stvoritelju Milostivom, Onome koji nas u dobru i zlu iskušava kako bi pokazao ko će od nas bolji biti, a ko pred izazovom pokleknuti.

Braćo i sestre,

Večeras ćemo, voljom Božijom, ugledati hilal (mlađak) i biti će to znak za početak posta mjeseca ramazana, mjeseca Božije milosti, oprosta i spasa.Ovaj ramazan nam dolazi u vremenu u kojem ćemo svi trebati pokazati veći stepen strpljivosti, duhovnog zajedništva i odricanja. Naši zajednički obredi, namazi i mukabele, koje smo obavljali u našim džamijama i tekijama obavljat ćemo u kućama prema preporukama Rijaseta Islamske zajednice i državnih organa.

Na svima nama će biti posebna odgovornost da kroz različite vidove ibadeta sačuvamo naš džemat i osjećaj našeg zajedništva. Onako kako se prilike budu mijenjale tako ćemo se i mi prilagođavati. No usprkos svemu, ramazan i u ovakvim okolnostima u kakvim ga dočekujemo donosi obilje Božijeg blagoslova i milosti.

Braćo i sestre,

Ovih dana vidimo, ma kako to nama teško padalo, da se i planeta Zemlja odmara od nas. Kao što vidimo da i ona može bez nas. Iz toga bi trebalo uzeti pouku za vrijeme koje je pred nama. A ramazan je dobra prilika da se o svemu razmisli, jer samo čovjek ima potencijala u sebi za dobro i zlo, i to je ono što ga razlikuje od drugih vrsta na Zemlji. Samo on može biti i čovjek i nečovjek, i Božiji namjesnik na zemlji i tlačitelj na njoj.

Braćo i sestre,

Strah se lahko pretvara u mržnju i gnjev, zato trebamo pokazati saosjećanje kako bi nadvladale vjera, nada i ljubav. Jer samo zajedno možemo nadvladati ovo iskušenje. Samo tako iz ove kušnje možemo izaći bolji i jači. Ramazan dolazi u pravo vrijeme, po nas , da osnaži naš duh kako bismo se izborili i s ovom bolešću.

Braćo i sestre,

Svima vama u domovini, domovinskim zemljama i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane i da u njima zaslužite Božiji oprost i milost. Molimo Uzvišenog da mjesec ramazan ispostimo i da u miru, sigurnosti i slobodi dočekamo Bajram bez iskušenja u kojima smo ovih dana. Ramazan šerif mubarek olsun!“

(TBT)

NAJNOVIJE

KOLUMNE

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.