Vicky Bennison, 60-godišnja Britanka, nikada nije planirala da Pasta Grannies, ili Pasta bake, postanu mali YouTube hit, niti da italijanske none budu zvijezde. Jednostavno je željela da zabilježi taj način života prije nego što on nestane.
“Mislila sam: ‘Nemoj da nestaneš prije nego što stignem do tebe’”, kaže Vicky.
Otkada je Vicky započela svoj projekat prije pet godina, snimila je više od 250 žena (i muškaraca) u svakodnevnom poslu: kako rolaju pizzocheri od heljdinog brašna napunjene alpskim sirom koji se pravi samo u Valtellini; uvijaju tijesto od griza u sagne ritorte koje se miješaju sa konjskim raguom popularnim u Apuliji; naslažu strapponi sa vrganjima iz toskanskih šuma. Više od 70 recepata smješteno je u kuhar “Pasta Grannies: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks” (“Pasta bake: Tajne najboljih italijanskih domaćica”).
Sa blizu 418.000 subscribersa, YouTube kanal Pasta Grannies nije ništa u poređenju sa ozbiljnim igračima poput Kabita’s Kitchen, indijskog kulinarskog kanala koji prati 5,6 miliona ljudi. Pasta bake na Instagramu prati svega 180.000 ljudi.
Ipak, za Vicky Bennison su ovi brojevi svakako dokaz primamljivosti kuhinjske umjetnosti koja nestaje, one koja je podrazumijevala ručno pravljenje paste.
“Nije bilo prodavnice u koju su te žene mogle da odu dok su bile mlađe”, kaže. “A kada su se pojavile, suha pasta je bila namijenjena srednjoj klasi. Morali ste da imate nekakve prihode da biste je kupili. Pravile su pastu da bi preživjele.”
Vicky Bennison, 60-godišnja Britanka, nikada nije planirala da Pasta Grannies, ili Pasta bake, postanu mali YouTube hit, niti da italijanske none budu zvijezde. Jednostavno je željela da zabilježi taj način života prije nego što on nestane.
“Mislila sam: ‘Nemoj da nestaneš prije nego što stignem do tebe’”, kaže Vicky.
Otkada je Vicky započela svoj projekat prije pet godina, snimila je više od 250 žena (i muškaraca) u svakodnevnom poslu: kako rolaju pizzocheri od heljdinog brašna napunjene alpskim sirom koji se pravi samo u Valtellini; uvijaju tijesto od griza u sagne ritorte koje se miješaju sa konjskim raguom popularnim u Apuliji; naslažu strapponi sa vrganjima iz toskanskih šuma. Više od 70 recepata smješteno je u kuhar “Pasta Grannies: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks” (“Pasta bake: Tajne najboljih italijanskih domaćica”).
Sa blizu 418.000 subscribersa, YouTube kanal Pasta Grannies nije ništa u poređenju sa ozbiljnim igračima poput Kabita’s Kitchen, indijskog kulinarskog kanala koji prati 5,6 miliona ljudi. Pasta bake na Instagramu prati svega 180.000 ljudi.
Ipak, za Vicky Bennison su ovi brojevi svakako dokaz primamljivosti kuhinjske umjetnosti koja nestaje, one koja je podrazumijevala ručno pravljenje paste.
“Nije bilo prodavnice u koju su te žene mogle da odu dok su bile mlađe”, kaže. “A kada su se pojavile, suha pasta je bila namijenjena srednjoj klasi. Morali ste da imate nekakve prihode da biste je kupili. Pravile su pastu da bi preživjele.”
(TBT, NYT)