TURSKA SE PRERANO RADUJE: Junaka u sirijskoj tragediji ima mnogo, a svaki od njih može srušiti Erdoganove ambicije

Na prvi pogled djeluje da je petodnevni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije velika pobjeda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Ako dogovor koji je sklopio sa američkim zamjenikom predsjednika Mikeom Penceom bude tekao po planu, on će preuzeti kontrolu nad dobrim delom sirijske teritorije uz južnu tursku granicu

Na prvi pogled djeluje da je petodnevni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije velika pobjeda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Ako dogovor koji je sklopio sa američkim zamjenikom predsjednika Mikeom Penceom bude tekao po planu, on će preuzeti kontrolu nad dobrim delom sirijske teritorije uz južnu tursku granicu.

Snage sirijskih Kurda, koje Erdogan smatra prijetnjom za svoju zemlju, treba da se povuku na “sigurnu” udaljenost od oko 30 kilometara od granice, ostavljajući prostor milionima sirijskih izbjeglica da se nasele. To će praktično stvoriti ljudski tampon između dvije vojske, a Erdogan se nada i da će osujetiti separatističke tendencije.

Također, Turska će ovim potezom ekonomski profitirati. Nove škole, bolnice i druga infrastruktura koja mora biti izgrađena u sigurnoj zoni doprinijet će turskom građevinskom sektoru.

Turska ne samo da neće odgovarati za napad na Siriju i pomjeranje novog talasa izbeglica, već će i američki predsjednik Donald Trump ukinuti blage sankcije koje je najavio početkom nedjelje.

– Dobili smo ono što smo željeli – rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

Takav optimizam je, u najmanju ruku, preuranjen. Dogovor je sklopljen na brzinu, bez konsultacija sa drugim mnogobrojnim junacima sirijske tragedije – Kurdi, izbjeglice, predsjednik Bashar al-Assad, ruski predsjednik Vladimir Putin, iranski režim i njegovi saveznici, arapske države, Islamska država i američki Kongres su protagonisti koji još mogu da sruše Erdoganove ambicije.

ADVERTISEMENT

Preporučeno