Kuhar Anthony Bourdain (61) koji je izvršio samoubistvo u Francuskoj, godinama je bio zavisnik od droga i alkohola, sklon psihotičnom bijesu o čemu je pričao u intervjuu prošle godine. Bourdain, kuhar, pripovjedač, pisac i gastronomski putopisac umro je u 61. godini.
“Bio sam nesretna duša, sa ogromnim problemom, najprije heroinom a onda krekom. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio mnoge, mnoge, mnoge ljude i mnogo žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim”, rekao je Bourdain u intervjuu za “Guardian”.
Kako su prenijeli mediji, Bourdain je izvršio samoubistvo objesivši se u hotelskoj sobi u Francuskoj. Bourdain je u Francuskoj radio na idućim epizodama emisije “Parts unknown”. Njegov bliski prijatelj, Éric Ripert, francuski kuhar, našao je Bourdaina bez svijesti u hotelskoj sobi u petak ujutro.
“Ako posmatram svoje tijelo golo u ogledalu, nema mnogo šteta koja može da se vidi. Opekotine i ožiljci izblijedili su poslije 14 godina, prije nego što sam prešao na televiziju. Ostale su povrede od serviranja rakova i škampi, opekotine i oderotine, ali su se vremenom izliječile. Moje ruke su meke. U boljem sam stanju nego što sam ikada bio, putujem 250 dana godišnje, u formi sam, prošao je moj problem sa alkoholom i svakog dana treniram brazilsku džiju džicu”, ispričao je Bourdain.
Bourdain je bio američki kuhar, autor i TV lice, koji je postao jedan od najuticajnijih kuhara na svijetu.
“Kada gledate ono što sam ja redovno gledao to promeni vaš pogled na svijet. Proveo sam toliko puno vremena u zemljama u razvoju, uhvatio me je rat u Bejrutu, bio sam u Liberiji, Kongu, Iraku i Libiji i shvatio koliko brzo stvari mogu da postanu loše, koliko sreća može da se okrene u okrutnost i smrt. Pretpostavljam da sam se naučio poniznosti, ili nečemu”, rekao je Bourdain.
Rekao je i da je ponosan što je u proteklih nekoliko godina kao profesionalni kuhar, koliko god da je bio uznemiren, uspijevao da bude sa osobljem, i što su ipak mogli da popiju pivo zajedno na kraju noći i bez loše volje.
“Ja bih ostavio po strani moj psihotični bijes, nakon mnogo godina, koji je bio užasan za kuharice, koji je bio uvrijedljivi za konobare, strah za perača sudova. Strašno je – i kontraproduktivno – da se ljudi osjećaju kao idioti dok naporno rade za vas”, kazao je Bourdain.
U istom intervjuu rekao je i da ima “najbolji posao na svetu”.
(TBT)