UPRKOS ZATAŠKAVANJU U TUŽILAŠTVU KS: Porodica Smajlović traži odgovore o slučaju odbijanja liječenja Nadin S. !

Slučaj Nadin“ je proteklih 18 mjeseci postao mnogo više od drame jedne porodice.

Već više od godinu dana Amina i Denis Smajlović, roditelji djevojčice Nadin, uporno očekuju od Tužilaštva KS da pokrene istragu protiv dr. Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, menadžmenta, prof.dr. Ede Hasanbegovića i još 9 pedijatara za slučaj odbijanja liječenja njihove kćeri. Također i javnost traži i očekuje novi odgovor Tužilaštva KS o tome šta misli poduzeti u ovom planetarno poznatom skandalu i nezabilježenom slučaju kršenju ljekarske etike.

Nije da se baš ništa nije desilo. Zimus je postupajuća tužiteljica Sanela Škaljić, inače pravnica po struci, nakon pritiska porodice Smajlović i javnosti pregledala obimnu medicinsku dokumentaciju (dokazni matrijal) i bez pomoći sudskog vještaka medicinske struke (!) zaključila da „nema elemenata krivičnog djela“, a u obrazloženju čak zaključila i da odbijanjem liječenja djeteta zdravlje djevojčice nije moglo biti ugroženo.

Njenu skandaloznu tužilačku naredbu o neprovođenju istrage, koju je potpisala glavna tužiteljica Sabina Sarajlija, Federalno tužilaštvo je 16.2.2021. godine ukinulo kao „ishitrenu“ i vratilo na ponovno razmatranje koje, po aktu federalne instance, mora uključivati i istragu protiv prijavljenih osoba i provjeru činjenica koje su sadržane u desetinama dokaznih dokumenata.

Od tada do danas se u Tužilaštvu KS opstruira dalji rad na ovom predmetu. Stoga je putem advokata Maide Galijatović majka male Nadin, Amina Smajlović je prije dva dana predala novu urgenciju Tužilaštvu KS sa nizom pitanja o kojima porodica, a i javnost, imaju pravo da budu upoznati. „Slučaj Nadin“ je proteklih 18 mjeseci postao mnogo više od drame jedne porodice. Ovaj slučaj postao je simbol nehumanog odnosa režima, kojim upravlja SDA, prema običnim, malim ljudima, a borba Smajlovića je primjer kako se režimu skovanom u ul. Mehmeda Spahe 14 i na Poljinama treba suprotstaviti… Bez obzira što zasad, ali ne zadugo, kontroliraju sarajevsko pravosuđe, inspekcije, tajne službe itd. neophodan je – otpor!