Prekomjerna konzumacija alkohola nosi brojne rizike, uključujući probleme sa srcem i jetrom, veći rizik od karcinoma, ali i oštećenja mozga.
Istraživanja su ukazala na povezanost između visokog unosa alkohola i smanjene bijele i sive materije u mozgu. Do sada je većina stručnjaka tvrdila da konzumiranje alkohola dovodi do smanjenja volumena mozga.
Nedavno je tim naučnika sa Univerziteta Washington sproveo istraživanje koje ukazuje da alkohol možda nije krivac za manji obim mozga. Umjesto toga, nalazi pokazuju da smanjeni volumen mozga i predispozicija za konzumiranje većih količina alkohola mogu imati isti osnovni uzrok- genetiku.
“Naši rezultati ukazuju da se povezanost između konzumiranja alkohola i smanjenog volumena mozga pripisuje zajedničkim genetskim faktorima. Studija je impresivna jer koristi različite pristupe i tehnike analize podataka kako bi došla do zaključaka koji se poklapaju”, kaže viši autor Ryan Bogdan, prenosi N1.
Da li su geni osnovni uzrok?
U studiji, čiji su nalazi objavljeni u časopisu “Biological Psychiatry”, istraživači su su imali pristup podacima o 2.423 osoba.
“Naša studija pruža dokaze da postoje genetski faktori koji dovode i do manje količine sive materije i povećane upotrebe alkohola”, kaže glavni autor David Barangar.
Preciznije, tim je otkrio da osobe koje su imale veći unos alkohola imaju niži volumen sive materije u korteksu i insuli, a to su dvije regije mozga koje igraju ključnu ulogu u emocijama, pronalaženju memorije, ciklusu nagrađivanja i donošenju odluka.
Istraživači su primjetili da je, prema njihovoj analizi, manje sive materije u ove dvije regije mozga zapravo posljedica specifičnog genetskog sastava, koji je zauzvrat također bio povezan sa povećanim rizikom od veće konzumacije alkohola, kako u adolescenciji, tako i kod zrelih osoba.
U svom istraživačkom radu napominje se da bi trebalo više obratiti pažnju na genetske faktore rizika kada se procjenjuje rizik od veće konzumacije alkohola.
Autori primjećuju da se, iako se trenutni nalazi odnose isključivo na konzumiranje alkohola, oni mogu primijeniti i na rizik od upotrebe drugih supstanci, koje isti genetski faktori rizika mogu da izazovu.
(TBT)