UNIŠTAVANJE KOLIJEVKE ISLAMA Planovi Saudije o moderniziranju Meke oštro kritizirani (VIDEO)

26.10.2017. u 08:25

RELIGIJA

Ekskluzivno: planovi za gradnju pomičnog krova u stilu onih na sportskim stadionima, a namijenjenog zaštiti hodočasnika od sunca u kompleksu Velike džamije „neće ispuniti međunarodne standarde sigurnosti“

 

FOTO: (AFP/Getty Images)

Navodni planovi saudijske vlade gradnji pomičnog krova iznad Ka'be naišli su na bijes zbog zabrinutosti da će izmjene uništiti povijesni karakter jednog od najsvetijih islamskih mjesta.

Iako nije bilo službenih obavijesti iz Meke ili drugih saudijskih vlasti o predloženim mjerama, na videu koji je The Independentu ustupila Fondacija za istraživanje islamskog naslijeđa vidi se maketa trenutno izložena u svetom gradu Saudijske Arabije koja prikazuje kako će krov funkcionirati.

Novi „projekt pomičnog krova“ osmišljen je kako bi zaštitio hodočasnike od žarkog pustinjskog sunca tokom obilaska Ka'be, građevine u centru mekanske Velike džamije, kojoj se muslimani okreću tokom obavljanja molitve.

Muslimani koji su u mogućnosti bi trebali obaviti hadž barem jednom u životu.

Gradnja bi trebala započeti uskoro, a rok za završetak izgradnje krova je 2019., kazao je general Muhammad Al-Ahmadi, zapovjednik snaga sigurnosti Velike džamije, kako su nedavno prenijeli saudijski mediji.

„Vijekovima muslimani dolaze ovdje obaviti hadž i umru i nikad se nisu se žalili. Ne mogu nikako razumjeti zašto biste uništili kolijevku islama i ovakvo naslijeđe“, kazao je dr. Irfan Al Alawi, direktor Fondacije za istraživanje islamskog naslijeđa.

„Ništa ne bi trebalo natkrivati Ka'bu jer muslimani vjeruju da se Božija milost spušta s nebeskih visina.“

„Ovaj pomični krov izgleda kao svemirski brod iz holivudskog filma.“

Centar za međunarodnu komunikaciju Saudijske vlade nije odmah odgovorio na molbu za komentar iz Independenta.

FOTO: (Wikipedia)

Nije neobično da se glavni građevinski projekti započnu bez javne rasprave ili prethodne najave u kraljevini. Obnova postojeće infrastrukture Meke i Medine za smještaj sve većeg broja hodočasnika traje od 2011., kad je na vlasti bio rahmetli kralj Abdullah bin Abdulaziz.

Kada se završi, prošireni kompleks Velike džamije sadržavat će šest novih spratova za molitvu i 21.000 toaleta, kao i 860 pokretnih stepenica i 24 lifta za osobe s invaliditetom i manje pokretne vjernike. Planovi za nove ceste i brze željeznice još nisu materijalizirani.

Kritičari ističu, međutim, da pošto se Meka i Medina ne nalaze na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine, Riyad slobodno može provoditi modernizaciju u svetim gradovima koja možda neće ispuniti međunarodne standarde očuvanja.

Vjernici i historičari širom svijeta često se ljute zbog skrnavljenja historijskih mjesta u korist modernih hotela i tržnih centara.

Institut zaljevskih zemalja u SAD-u je 2012. procijenio da je u proteklih 20 godina uništeno 95 posto građevina u Meki i Medini starih 1000 godina.

Modernizacija radi očuvanja zdravlja i sigurnosti tokom hadža - kojeg je prošle godine obavilo 2.34 miliona hodočasnika - sada je glavni prioritet tamošnjih čuvara nakon stampeda na Mini 2015.u kojem je poginulo više od 2.000 ljudi.

„Toliko je drugih stvari, osim ovog krova, koje bi [saudijske vlasti] mogle učiniti kako bi zaštitile ljude“, kazao je dr. Alawi.

„Najbliža bolnica je udaljena više od 8 kilometara od Meke. Zašto prvo ne izgraditi jednu negdje bliže?“, dodao je.

„Evidentirana saudijska prošlost u očuvanju historijskih lokaliteta je poražavajuća. Vjeruju u inovaciju, ali toliko uništavaju u tom procesu.“


VIDEO: (The Independent)

(TBT, Independent, Prevela Jasmina Drljević)