NEIZDRŽLJIVA POPULARNOST NAUČNIKA Pao site zbog objavljenog doktorata Stephena Hawkinga

26.10.2017. u 08:25

NAUKA

Stephen Hawking je, povodom velikog interesiranja za njegov doktorski rad, rekao da se nada da će slobodan pristup njegovoj disertaciji inspirisati ljude širom svijeta da „gledaju gore u zvijezde, a ne dole u svoje noge"


FOTO: Hawking (Profimedia)

Univerzitet „Cambridge“ objavio je na Internetu doktorski rad Stephena Hawkinga, što je izazvalo toliko interesovanje da je pao site univerziteta, prenose mediji.

Disertacija “Svojstva širećih univerzuma“ koja je završena 1966. kada je Hawking imao 24 godine, istražuje ideje o porijeklu svemira koje su pratile naučnika tokom cijele njegove karijere.

“Cambridge” je jučer posjetiocima sitea omogućio besplatan uvid, kao i preuzimanje ove Hawkingove disertacije povodom obilježavanja “Nedjelje otvorenog pristupa”. Međutim, web-site je bio u stalnim prekidima, usljed toga što se administracija trudila da odgovori na tako veliko interesovanje. Ovo je, ujedno, prema podacima Univerziteta, najtraženiji dokument u njegovoj online bazi.

Stephen Hawking je, povodom velikog interesovanja za njegov doktorski rad, rekao da se nada da će slobodan pristup njegovoj disertaciji inspirisati ljude širom svijeta da „gledaju gore u zvijezde, a ne dole u svoje noge, i da se pitaju o našem mjestu u univerzumu i pokušaju da razumiju univerzum“.


(TBT)