KAKO JE JEDNA OD NAJLJEPŠIH EVROPSKIH DRŽAVA POSTALA GNIJEZDO KRIMINALA? Šest mafijaških likvidacija podiglo ustanak, na ulicama hiljade ljudi

25.10.2017. u 13:21

EVROPA

Atentat dokazuje da je na Malti, uprkos površinskom sjaju, nešto opasno truhlo. Ubijena je novinarka na to upozoravala godinama.


FOTO: (Reuters)

Eksplozija bombe podmetnute ispod Peugeota koji je unajmila Daphne Caruana Galizia, najpoznatija malteška istraživačka novinarka, bila je toliko jaka da su istražitelji čak četiri dana skupljali ostatke njezina tijela i vozila po obližnjem polju. Potraga za počiniteljem, piše američki New York Times, trajat će mnogo dulje, ako uopće ikada i završi hapšenjem počinitelja.

U najmanjoj, ali i ekonomski najbrže rastućoj ekonomiji Evropske unije u posljednje dvije godine zabilježeno je čak šest sličnih likvidacija. Mete, doduše, nisu bili novinari, no nijedan slučaj nije riješen. Mnogi sumnjaju da će i sada biti tako.

Britka i oštra

Najnovija žrtva imala je izuzetno velik broj neprijatelja. Na svom blogu “Running Commentary” kritizirala je mnoge: od članova vladajuće Laburističke stranke i lidera opozicijskog desnog centra (koji se, iako je protiv nje podigao nekoliko tužbi zbog njezina britkog, neustrašivog jezika, sada profilira kao predvodnik borbe za pravdu), preko azerbejdžanske prve porodice i kartela do iranskog bankara, kineskih biznismena i korisnika offshore poreznih oaza poput Paname i Britanskih Djevičanskih otoka. U kritikama i pisanju bila je pikantna, često nemilosrdna, ne štedeći one o kojima je pisala do te mjere da se u četvrtima koje su uporišta njezinih neprijatelja navodno slavila vijest o njezinoj smrti.

Ostatak Malte, pa čak i oni koji se nisu slagali sa stilom njezina izvještavanja, u potpunom je šoku i traži odgovore. Građani su to pokazali ovaj vikend kad su se hiljade njih slile na malteške ulice te u dva navrata izvjesili transparente “Mafijaška država” na zgrade (policija ih je skinula, glasnogovornik tvrdi, vjerojatno zbog rječnika, da bi poslije ponovno osvanuli). Tražili su, osim pravde za ubijenu, i hitnu ostavku načelnika policije, petog u posljednje četiri godine, i državnog advokata te promjenu načina njihova izbora. Osim Malte, atentat je uzdrmao i cijelu Evropsku uniju koja je otočnu državicu primila u svoje članstvo 2004. godine i, suočena s krizom povjerenja, predstavljala je kao dokaz uspjeha i smisla Europske unije. Atentat dokazuje da je na Malti, unatoč površinskom sjaju, nešto opasno truhlo. Ubijena je novinarka na to upozoravala godinama.

Evropska panama

“Kriminalci su sada gdje god pogledate. Situacija je očajna”, završila je svoj posljednji tekst, objavljen na blogu u ponedjeljak popodne, pola sata prije nego što je sjela u automobil i nestala u detonaciji.

Dosad se naoko, i izdaleka, činilo kako Malti baš sve ide od ruke, pogotovo zahvaljujući spletu određenih okolnosti. Primjerice, njezin finansijski sektor doživio je pravi uspon nakon krize na Kipru 2013. godine i otok je postao prava oaza niskog poreza, (evropska) “Panama” na drugom kraju svijeta od istoimenog originala. Zbog Arapskog proljeća, koje je u turističkom smislu nokautiralo Tunis, uzlet je doživio i taj sektor. Broj turista povećao se na godišnjem nivou za oko 900 hiljada. Dogodio se i Brexit koji je Maltu prometnuo u “drugi otok”, duboko ukopan u EU - kao bivšu britansku koloniju i englesko govorno područje - koji privlači neviđeni strani kapital, dosad 70 hiljada kompanija, i u kojem državljanstvo ima legitimnu cijenu.

No, medalja ima dvije strane. Političko miješanje i konstantno mijenjanje vodstva srozalo je, piše list, kvalitetu tamošnjeg pravosudnog sistema.

(TBT, Jutarnji.hr)