MUDROST ČUVANA 95 GODINA: Otkrivena Einsteinova bilješka o tajni sretnog života

25.10.2017. u 13:21

TEME

Dvije bilješke koje je Albert Einstein predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni sretnog života, pojavile su se 95 godina kasnije.


FOTO: (Profimedia)

Slavni fizičar Albert Einstein, autor teorije relativiteta, 1922. godine je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to vrijeme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova. 

Saznavši da je potencijalni dobitnik najprestižnije nagrade na svijetu, čuveni fizičar napisao je dvije bilješke o sreći koje je potom dao jednom kuriru u Tokiju.

Naime, U Imperial hotelu, gdje je odsjeo, jedan dostavljač mu je donio pošiljku. Nije poznato da li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Einstein nije imao sitnog novca, ali Albert ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao bilješke napisane na njemačkom jeziku.

"Ukoliko budeš imao sreće, možda će ove bilješke biti mnogo vrednije od napojnice“, rekao je Einstein kuriru, tvrdi njegov potomak. 

Na jednoj od zabilješki, napisanoj na listu papira s logom Imperial hotela, piše: "Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom".

Na drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu: "Gdje ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost bilješki.

"One nemaju naučnu vrijednost, ali bi mogle pomoći u određivanju ličnih razmišljanja Einsteina, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocijenio je Ronny Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Bilješke će biti ponuđene na prodaju uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Einstein napisao pred kraj života. 

(TBT, N.G.)