NERVIRA GA SRPSKO OČIJUKANJE SA RUSIMA! Yee: Ne mogu dvije stolice, ko hoće u EU nek ne balansira!

25.10.2017. u 13:21

EVROPA

Visoki zvaničnik State departmenta Hoyt Braian Yee izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to pokazati.


FOTO: Yee (Screenshot, YouTube)

On je naveo da te zemlje ne mogu balansirati između dvije strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

"Zemlje koje žele ući u EU moraju jasno pokazati tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Yee na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo danas u beogradskom hotelu Metropol.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da se države trebaju opredjeliti za stranu ma koliko to bilo teško.

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju eurointegracije.

"Bitno je fokusirati se jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Yee.

Na pitanje da li će SAD pomoći dijalogu Beograda i Prištine, Ji je rekao da je njegova država od samog početka uključena, i da nije tajna da učestvuje u tom procesu kojim rukovodi EU.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, rekao je da SAD žele da te zemlje budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem.

"Još postoji rizik od konflikta dokle god postoje nerješeni sporovi. Ipak, opći trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan", dodao je američki zvaničnik.

(TBT)