FUDBALERI I MILIJARDERI U POLITICI Čuveni fudbaler Milana novi gradonačelnik Tbilisija

23.10.2017. u 23:45

TEMPO

Kaha Kaladze je osvojio 51 odsto glasova na izborima održanim u subotu u Tbilisiju


FOTO:Kaladze(Screenshot / YouTube)

Bivša fudbalska zvijezda Kaha Kaladze izabran je za gradonačelnika Tbilisija, javili su zvanični izvori u glavnom gradu Gruzije.

Kaha Kaladze osvojio je 51 odsto glasova prema rezultatima na osnovu svih prebrojanih glasova sa izbora održanih u subotu u Tbilisiju, gradu od 1,2 miliona stanovnika, objavljeno je na internet stranici gruzijske izborne komisije.

Tridesetdevetogodišnji Kaladze igrao je za fudbalski klub Milan od 2001. do 2010. godine, u periodu u kome je taj klub dva puta osvojio Ligu šampiona. Prije toga je igrao za Dinamo iz Kijeva i Dinamo iz Tbilisija. On je takođe bio kapiten fudbalske reprezentacije Gruzije.

Fudbal je napustio 2012. kako bi se posvetio politici i vodio kampanju za milijardera Bidzina Ivanišvilija, protiv predsednika Mihaila Sakašvilija. Postao je ministar energetike u oktobru 2012. posle pobjede koalicije koju je predvodio Ivanišvili na parlamentarnim izborima. Podnio je ostavku u julu da bi se kandidirao za gradonačelnika Tbilisija.

Kaladze je doživio jednu ličnu tragediju. Brat mu je otet 2001. godine i odveden u planinski klanac poznat kao uporište čečenskih separatista. Otmičari su tražili otkup, a bratovljevo tijelo pronađeno je i identifikovano tek pet godina kasnije, navela je agencija Frans pres.


(TBT)