SLAVA JOJ! Masovni protesti nakon ubistva novinarke

23.10.2017. u 03:20

MARKER

Građani Malte danas izašli na proteste kako bi iskazali jedinstvo nakon za ubistva Daphne Caruane Galizie, novinarke i blogerice koja je pisala protiv korupcije.


FOTO: Galizia (THE MALTA INDEPENDENT HANDOUT)

Stanovnici Malte odazvali su se u velikom broju pozivu na protest u Valetti, glavnom gradu države koja ima 430.000 stanovnika, prenose agencije. Organizatori protesta dali su uputstvo da se dođe s malteškom zastavom bez oznaka političke pripadnosti i zabranili poslanicima da drže govore.

Na Twitteru europarlamentarka Roberta Metsola objavila je da hiljade ljudi protestira u Valetti tražeći pravdu za ubistvo novinarke. Vlada tvrdi da će učiniti sve da pronađe počinioce i naručioce ubistva Caruane Galizie. Jučer je ponudila nagradu od milion eura za bilo kakvu informaciju.

Caruana Galizia (53) otkrila je neke od najmračnijih strana malteške politike.

Cijele prošle godine objavljivala je tekstove o korupciji u koju su, kako je pisala, uključeni i premijer Joseph Muscat i njegovi saradnici.

Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milion dolara od kćeri azerbejdžanskog predsjednika preko advokatske firme Mosak Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objavljivanja "panamskih dokumenata".

Posljednjem tekstu koji je malteška novinarka objavila na svom popularnom blogu dala je naslov: "Onaj lopov Gembri danas je bio na sudu, tvrdeći da nije lopov".

U tekstu je napisala da su na Malti "lopovi gdje god čovjek pogleda" i da je "stanje beznadežno".

Objavila je članak, 25 minuta kasnije sjela je u automobil i poginula u eksploziji podmetnute bombe.

(TBT)