PET GODINA OPSADE: Sve više djece u Siriji umire od neuhranjenosti

23.10.2017. u 09:16

TEME

Jednomjesečna beba Seher Difda koja je primljena na liječenje odmah po rođenju, sinoć je preminula zbog pothranjenosti.


FOTO: (AA)

Sve je više djece u Istočnoj Guti, koja je pod opsadom režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što umiru zbog neuhranjenosti. Na tom području u posljednja dva dana preminule su još dvije bebe.

Oko 400.000 civila u Istočnoj Guti, na istoku Damaska već pet godina žive pod opsadom. Iako je Istočna Guta jedno od područja deeskalacije, Assadove snage i dalje izvode zračne napade.

U napadima režima uništeni su brojni medicinski centri i skladišta lijekova.

U posljednjih nekoliko mjeseci režim i terorističke grupe koje ga podržavaju, sprečavaju narod Istočne Gute da dobiju pomoć. Na tom području u cijelosti su potrošene zalihe dječije hrane i mlijeka.

Kako javlja novinar AA iz Istočne Gute, jednomjesečna beba Seher Difda koja je primljena na liječenje odmah po rođenju, sinoć je preminula zbog pothranjenosti.

Šef Odjela za zdravlje Razvojne agencije Sirije Yehya Abu Yehya saopćio je kako je beba podlegla uprkos naporima uloženim u teškim medicinskim uslovima.

S druge strane, Medijski centar Istočne Gute na društvenoj mreži je saopćio kako je od pothranjenosti, uzrokovane opsadom, preminula i beba Ubeyde stara mjesec dana. Centar je ukazao na to kako zbog opsade nema dovoljnih zaliha hrane niti mlijeka, zbog čega je sve više novorođenčadi koja umiru od pothranjenosti.

Pedijatar Ismail Hakim kazao je kako su pokušali napraviti lijekove koristeći pšenicu, rižu i šećer za djecu koja imaju problem sa pothranjenošću.

”Nažalost lijekovi koje smo dobili bili su u veoma malim količinama i veoma visokih troškova. Ti lijekovi su bili dovoljni samo za 10 posto naših potreba. Zbog toga što su skupi, odustali smo od proizvodnje”, rekao je Hakim.

Hakim je ukazao na to da svako četvrto dijete ima problem sa pothranjenošću.

Prema njegovim riječima, rat i opsada negativno se odražavaju i na majke zbog čega dolazi do problema u razvoju djeteta koje se hrani majčinim mlijekom.

(TBT, AA)