ŠLJIVE SU RODILE Čolić: Proizvodio sam dijelove za fiksnu telefoniju osamdesetih u Splitu

23.10.2017. u 09:15

LIFESTYLE

„Svratim i u crkvu i u džamiju. Ja sam odrastao u Sarajevu, a to je multikulturna sredina. Tamo smo oduvijek išli jedni kod drugih na slave, svece, fešte... Tako sam se formirao kao osoba," rekao je Čolić


FOTO: Čolić (printscreen YouTube)

Jedna od najvoljenijih zvijezda bivše Jugoslavije Zdravko Čolić otkrio je u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" da je tokom osamdesetih godina radio kao preduzetnik u Splitu.

Popularni Čola u tom kratkom periodu dok je živio u Splitu, kaže, nije davao prioritet muzici, čak je, kako je rekao, batalio muziku u korist biznisa.

"Tada sam proizvodio dijelove za fiksnu telefoniju, za vodove, imao sam pogon u Solinu i Brštanovu. Od tada još imam neka poznanstva iz Splita, iz kojeg sam se ipak odselio. Tada sam prestao da budem preduzetnik i vratio sam se muzici."

On kaže da bi rado opet živio na moru, i da ima želju kupiti kuću na Braču, Visu ili negdje na Makarskoj rivijeri.

"Volim da se osamim, šetam sam u prirodi, provedem tamo nekoliko sati. To je ujedno i jedini sport kojim se bavim, ne idem u teretanu. Inače sam hedonista, volim da pojedem i popijem, čak i pivo, vino, konjak. Ali znam i da se pripazim. Kad pretjeram, malo se resetujem, odem u prirodu, šetam..."

On je govorio i o novom albumu koji nema ni radni naziv, ali ima singl "Šljive su rodile". On kaže da ovoga puta neće biti Balaševića kao autora, ali da će se naći jedan Gibonnijev tekst, za kojeg je rekao da "jako lijepo piše".

Čola kaže da ga fascinira glas Jacquesa Houdeka (od mladih talenata na tlu bivše Jugoslavije), ali kaže da su uvijek dobri stari klasici: "Oliver, Gibo, Tereza, Huljić, Fosili..."

"Dino Dvornik također, mada ga nema. Znate, talentiranim ljudima treba dobra pjesma da bi pokazali talent. Nekad to ne mora čak ni biti 'himna', evergreen; i 'instant' pjesma je dobra za zamah. Ja sam ih puno takvih otpjevao iz zezancije, ne sluteći da će ih ljudi toliko zavoljeti i da će se pjevati decenijama. Tako je bilo i kod Stonesa, a pogotovo Beatlesa. Pesma je ključna, naravno, ako postoje glas i harizma"", rekao je za splitski list.

Spomenuvši Olivera, Čola se pomalo snuždio, ali je brzo dodao da će "on biti dobro".

"Borba je, ali svi se molimo za njega", rekao je.

Tu je uslijedilo pitanje da li je religiozan.

"Pa jesam, ali ne u tradicionalnom smislu. Svratim i u crkvu i u džamiju. Ja sam odrastao u Sarajevu, a to je multikulturna sredina. Tamo smo oduvijek išli jedni kod drugih na slave, svece, fešte... Tako sam se formirao kao osoba, uvažavam i poštujem ako su dobri ljudi. Prije nastupa se ne molim niti meditiram, više se nekako koncentriram. I, naravno, uspijevam."

Osvrnuvši se na to da nije uvijek imao dovoljno vremena za čitanje, otkrio je da sada čita Stephena Kinga, ali da ga sve više vuče i lektira. Meša Selimović, na primjer.

"Da, čitam i na ćirilici, normalno ali više na latinici, prisutnija je. Uh, ova priča postaje ozbiljna", našalio se Čola.

(TBT)