BOLESNIK NA BOSFORU Šizofreni Izetbegovićev savjetnik pravi skandale po Turskoj

22.10.2017. u 09:50

MARKER

Kako pišu portali pozivajući se na vrlo pouzdane izvore, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Amel Suljović napravio je skandal na tradicionalnoj manifestaciji „Dani kulture o Bosni i Hercegovini“ u Istanbulu.


FOTO: Suljović (Facebook)

Kako pišu portali pozivajući se na vrlo pouzdane izvore, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Amel Suljović napravio je skandal na tradicionalnoj manifestaciji  „Dani kulture  o Bosni i Hercegovini“ u Istanbulu,  koja je prije tri dana počela promocijom turskog izdanja fotomonografije ”Bosna i Hercegovina - očima ljubavi”, autora Samira Sinanovića   te izložbom 50 njegovih najboljih fotografija, agilnim organizatorima iz udruženja Bosna Sancak Akademik Kultur ve Tarih Vakfi  i Bosna Sancak Kultur ve Yardimlasma Dernegi.

Suljović je nešto bio ljut što su organizatori, valjda,  ne pitajući njega,  na ovu manifestaciju pozvali ugledne  umjetnike  i stvaraoce iz BiH, među kojima su pored Sinanovića, autora zasigurno najboljeg projekta fotomonografskog tipa o BiH svih vremena, u Istanbul pozvani i pjesnik  Abdulah Sidran te  interpretatori sevdahlinki Amira Medunjanin i Damir Imamović.

„Kakav Sinanović, kakav Imamović, otkud oni ovdje , mi imamo daleko kvalitetnije i bolje autore“, pokušao je zaprepaštenim domaćinima (o)držati lekciju bahati  Suljović.

Turci su  na fin i kulturan način odbili bilo kakav kontakt i „razmjenu mišljenja“ sa  Izetbegovićevim savjetnikom.

Amel Suljović je malo poznati književnik i novinar i nekadašnji predsjednik Društva za zaštitu i promociju kulture “Klepsidra” koja svake godine dodjeljuje nagradu Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva. Mediji su o njemu izvještavali da je na savjetničku poziciju  došao zahvaljujući činjenici da je “zemljak” Sebiji Izetbegović, a ne stručnim  referencama.

(TBT)