NIKO OD EVROPLJANA NE SMIJE PRIZNATI KATALONIJU! Tajani: Evropa se zbog Katalonije itekako treba bojati

23.10.2017. u 09:16

EVROPA

"Čak je i Theresa May (britanska premijerka), usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju", komentirao je


FOTO: Tajani (Getty images)

Predsjednik Evropskog parlamenta Talijan Antonio Tajani smatra da se Evropa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije Lombardija i Veneto glasaju u nedjelju za više autonomije.

"Naravno da se Evropa mora bojati" množenja državica, naglašava Tajani u razgovoru koji je u nedjelju objavio rimski dnevnik Il Messaggero.

"Zato niko u Evropi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu", ističe on.

"Čak je i Theresa May (britanska premijerka), usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju", nastavlja.

Po Tajaniju, "Španija je povijesno jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država".

Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije talijanske regije koje u nedjelju glasaju kako bi dobile više autonomije.

"Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji", ističe on.

"Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španiji se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma", zaključuje Antonio Tajani.

(TBT, Agencije)