TITO O JOVANKI Broz: Svaka moja žena je bila djevica i naivna ovčica. U braku bi se pretvorila u lavicu, morao sam je krotiti

22.10.2017. u 02:07

TEME

Kako je Jovanka Broz propustila šansu da postane jugoslovenska Evita Peron, i umjesto toga se pretvorila u zatvorenika sopstvene sudbine i čitave naše historije?


FOTO: Broz (Profimedia)

Život drugarice Jovanke Budisavljević teško da bi stao i u cjelovečernji film: od odrastanja u Liki, preko službovanja u Beogradu, života s Titom i potom nametnute izolacije, iz koje bi se tek ponekad oglasila, često oštrim optužbama na račun ljudi koji su je skrajnuli od Tita i protjerali u trošnu i sve trošniju kuću na Dedinju, gdje je završila život na današnji datum 2013. godine.

Tamo je više životarila nego živjela, bez osiguranja, bez lične karte i pasoša, koje će dobiti tek 2009. od ministara Rasima Ljajića i Ivice Dačića. Eto ironije: žena koja je proputovala cijeli svijet na kraju nije imala nikakvu putnu ispravu...

Hrvatski novinar Denis Kuljiš rekao je jednom da je Tito bio "jedan patrijarhalan lik, baš kao i sama Jugoslavija".

Rijetko se dešavalo da su žene u SFRJ dobijale neku značajnu rolu. I kad su se pojavile dvije žene koje su igrale značajnu ulogu u političkom životu Jugoslavije - Savka Dapčević i Latinka Perović, brzo su bile uklonjene. I to ne samo zbog političkih stavova, već i zato što su žene.

Jovanka se, čini se, dobro uklapala u Brozov kalup. Sve žene su mu bile lijepe i mlade, ali i agresivne.

On je jednom rekao:

"Svaka od mojih žena je bila u vrijeme kad sam je upoznao djevica i naivna ovčica. U braku se svaka pretvorila u lavicu, jer sam cijenio i poštovao njihovu ličnost. Kad su lavice počele gristi, morao sam ih krotiti, što je prilično teško, pa je dolazilo do mnogih nesporazuma."

Tako je Jovanka Broz propustila šansu da postane jugoslovenska Evita Peron, i umjesto toga se pretvorila u zatvorenika sopstvene sudbine i čitave naše historije!

(TBT)