PALO NAJSTARIJE PRAVILO „KLUBA AMERIČKIH PREDSJEDNIKA“: Obama i Bush se obrušili na Trumpa

20.10.2017. u 02:57

MARKER

U New Yorku, Bush je osudio "populistički nacionalizam" i požalio se novinarima što se današnja unutrašnja politika Amerike zasniva na "teorijama zavjere" i "očiglednim izmišljotinama"


FOTO: (Profimedia)

Bivši predsjednici Barak Obama i George W. Bush porušili su, u odvojenim izjavama u posljednja dva dana, nepisano pravilo "kluba američkih predsjednika": onaj da se nasljednik u Ovalnom kabinetu nikada ne kritizira javno.

Iako ni Bush ni Obama nisu spomenuli Trumpa imenom, skrenuli su pažnju na Trumpovu politiku.

U New Yorku, Bush je osudio "populistički nacionalizam" i požalio se novinarima što se današnja unutrašnja politika Amerike zasniva na "teorijama zavjere" i "očiglednim izmišljotinama". Američkim novinarima, prenosi CNN, nije bilo teško ustanoviti na koga je mislio bivši predsjednik.

Obama je u prvom pojavljivanju u političkoj kampanji po napuštanju Bijele kuće upozorio na ton i stil politike koja se vodi - i to nakon što je posmatrao nekoliko sedmica kako Trump podriva neka od njegovih najvećih dostignuća, poput sporazuma o naoružanju sa Iranom i zdravstvene zaštite.

"Neka politika koju sada vidimo, mislio sam da smo završili s tim. To su ljudi koji gledaju pedeset godina unatrag. Ovo je 21. vijek, ne devetnaesti", kazao je Obama i u Virginiji kritizirao i metode kojima je Trump došao na vlast.

(TBT)