KO JE JAČI TAJ TABAČI! Erdogan: Živimo u svijetu u kojem se moćan predstavlja kao onaj koji je u pravu

21.10.2017. u 06:59

GLOBAL

U obraćanju prisutnima je napomenuo i kako su se pojedine zemlje, koje sebe smatraju demokratskim, turskim vlastima obratile tek nakon sadam dana od pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.


FOTO: Erdogan (AA)

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na zatvaranju TRT World Foruma, koji se održavao u Istanbulu, istakao da u današnjem svijetu nema pravde.

"Nažalost, nema pravde u svijetu. Živimo u svijetu u kojem se, posebno u ekonomskom smislu, onaj koji je moćan predstavlja kao onaj koji je u pravu. Ovakav svijet je neprihvatljiv", rekao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turske i SAD-a, naglasivši da, ukoliko američki ambasador u Ankari odlučuje o strateškom partnerstvu zemalja, takvo strateško partnerstvo treba na reviziju.

"Ukoliko jedan ambasador u jednom paragrafu u ime SAD-a može da kaže kako su ukinute vize strateškom partneru, onda je moje da revidiram to strateško partnerstvo", kazao je Erdogan.

Istakao je i kako su turske vlasti Njemačkoj proslijedile 4.500 dosjea u vezi s terorističkom organizacijom PKK.

"Svi konačno trebaju znati neke stvari. Pazite, mi smo Njemačkoj u vezi sa PKK-om poslali 4.500 dosjea, ali ni za jedan od njih nismo dobili povratne informacije. Svi ti ljudi se slobodno kreću Evropom, prije svega Njemačkom. A u dokumentima Evropske unije (EU) PKK se smatra terorističkom organizacijom. Ako je teroristička organizacija, ja vam šaljem dosjee o njima. To su dosjei naše Nacionalne obavještajne agencije. Uzmite ih i postupajte na osnovu toga. Ali, tako se očigledno ne radi. S terorističkom organizacijom FETO je ista situacija", rekao je turski predsjednik.

U obraćanju prisutnima je napomenuo i kako su se pojedine zemlje, koje sebe smatraju demokratskim, turskim vlastima obratile tek nakon sadam dana od pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

"Vidjeli su da puč nije uspio, pa su nas nazvali i, kao, poželjeli nam brz oporavak. Zar je moguće tako nešto? Da vam iskreno kažem, 1999. godine u Ameriku je otišao čovjek kojeg zovu Feto, a kojem su u Pennsylvaniji dodijelili 400 duluma zemljišta ili su mu kupili, šta već. Taj čovjek odatle upravlja sa 170 zemalja. Naravno, taj čovjek to radi simbolično, a upravljaju drugi", kazao je Erdogan.

Na prvom TRT World Forumu, koji se održavao 18. i 19. oktobra u Istanbulu, približno 400 političara, biznismena, stručnjaka, aktivista i novinara iz mnogih zemalja, razgovaralo je o najvažnijim globalnim pitanjima današnjice.

Ovogodišnji Forum, koji se planira tradicionalno organizovati i narednih godina, održan je pod nazivom "Biti inspiracija za promjenu u doba neizvjesnosti".

Učesnici su izlaganjima i razmjenom ideja pokušali dati doprinos pronalasku rješenja za aktuelne političke, kulturne, ekonomske i socijalne probleme.

(TBT, AA)