NOVO OTKRIĆE O NORDIJSKIM RATNICIMA: Vikinzi na svojoj odjeći nosili natpis "Allah"? (FOTO)

19.10.2017. u 14:23

TEME

Istražujući odjeću koju su nosili Vikinzi, švedski arheolozi pronašli su dokaz o povezanosti tog nordijskog plemena i islama.


FOTO: (S. Mulder, Twitter)

Nova istraga o vikinškim odijevnim predmetima - pronađenim u grobovima 9. i 10. vijeka - mijenja uvid u to kakve su kontakte imali Vikinzi i muslimani.

Za otkriće je zaslužna Anika Larson, arheolog sa Univerziteta u Upsali koja je primijetila neuobičajene šare na tkanini.

“Nisam ih mogla shvatiti, a onda sam se sjetila da sam slične dizajne videla u Španiji na mavarskim tekstilima”, rekla je Larson za BBC.

Pod lupom je videla da se ne radi o vikinškim šarama, već o arapskom kufskom stilu i prepoznala riječi "Ali" i "Allah".

Međutim, Stephennie Mulder, vanredna profesorica Islamske umjetnosti i arhitekture na Austin univerzitetu u Texasu, dovela je ovu teoriju u pitanje tvrdeći da je Larsonova napravila veliku grešku.


FOTO: (S. Mulder, Twitter)

Naime, ona je na društvenoj mreži Twitter objasnila da Vikinzi imaju “vrlo dobre veze” sa arapskim svijetom, ali da je na njihovoj odeći, koja potiče iz 10. vijeka, zapravo korišten kvadrat Kufic, stil arapske epigrafije koji se često može videti u arhitekturi Irana poslije 15. vijeka.

“Ovdje postoji veliki problem u vezi između medija i stručnjaka koji su trebali biti konsultirani za provjeru ovih tvrdnji. Dragi cijeli svijete: Vikinški 'Allah' tekstil zapravo ne krije riječ 'Allah' na sebi. Vikinzi su imali veze sa arapskim svijetom, ali ovaj tekstil ne. Svakako, zaključak je da su Vikinzi veoma cijenili arapsku kulturu”, napisala je Stephennie.

(TBT, N.G.)