NEMA ETNIČKOG EKSKLUZIVITETA! Džaferi: Moja Makedonija je "multi"

19.10.2017. u 14:23

REGIONAL

Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi izjavio je da Makedonija gradi istinski multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo


FOTO: Džaferi (Agencije)

"U mojoj državi Makedoniji preko inkluzivnosti i različitosti stvaramo uslove za ekonomski, socijalni i kulturni razvoj svakog pojedinca i svake etničke zajednice", rekao je Džaferi, koji predvodi parlamentarnu delegaciju na Skupštini Interparlamentarne unije (ITU) u Sankt Peterburgu.

Kako prenose makedonski mediji, Džaferi je istakao da je Makedonija, uz pomoć međunarodnih prijatelja u 2001, uspjela da izbjegne veće vojne sukobe između dve najveće etničke zajednice (makedonske i albanske).

Kako je istakao, upravo su netolerantnost i pokušaji nametanja ekskluzivnosti jedne etničke zajednice nad drugom bile dovele do širenja vjerske netrpeljivosti i velikih ratnih sukoba u zemljama Zapadnog Balkana.

"Da razjasnim, ta ekskluzivnost i ta, najblaže rečeno, netolerantnost prema drugima, prema različitosti, nije se vezivala za određene etničke zajednice, već za određene političke elite", rekao je predsjednik Sobranja Makedonije.

"Ubijeđen sam da smo svi mi, u okviru svojih država i na nivou regiona, naučili da različitost, kulturna, etnička, jezička ili vjerska, treba da se poštuje i da je potrebna potpuna inkluzivnost ako želimo da obezbijedimo stabilnost svake države i regiona u cjelini", rekao je Džaferi, kadar Demokratske unije za integracije (DUI).

Ta partija je 2001. nastala iz paravojne formacije Albanca, ONA. Ta stranka je dio vladajuće koalicije u Makedoniji koju predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.


(TBT, Agencije)