MEGAPLAN VLADARA DUBAIJA Razvoj vještačke inteligencije kao nacionalni interes

19.10.2017. u 14:23

BUSINESS

Vladar Dubaija šeik Muhammed bin Rašid al Maktum i prijestolonasljednik UAE šeik Muhammed bin Zajed al Nahjan pokreću plan za razvoj vještačke inteligencije.

FOTO: Epa/Andy rain
Vladar Dubaija, prenose arapski mediji, tvrdi da će aplikacije generisati prihode, ali i da pružaju nove mogućnosti za razvoj ekonomije.

Šeik Al Maktum objavio je javnosti i Strategiju za razvoj vještačke inteligencije države, a plan ide sve do 2070. godine. 

Inicijativa ima za cilj da poboljša performanse vlade i stvori inovativno i visoko produktivno okruženje investirajući u aplikacije, javila je državna novinska agencija. 

"Osnovaćemo i posebnu megakompaniju koja će se baviti samo time i koja bi trebalo da postavi temelje za dalji razvoj“, kaže on. 

"Investirali smo već 16 godina u elektroniku i sada je red na novu fazu u razvoju, a to je vještačka inteligencija“, rekao je šeik Muhammed i dodao: 

"Mi želimo napraviti sve alate, ali i metodologije i programe koji su u vezi s robotizacijom kako bismo ubrzali i osigurali efikasnije usluge kako za vladu, tako i cijelo društvo“. 

On je dodao da UAE nastoji da bude centar za razvoj tehnologija i ističe da mladi u UAE moraju biti obučeni da pomognu u ispunjavanju "naših najviših nacionalnih interesa“. 

Muhammed dodaje da će aplikacije generisati prihode i pružiti nove mogućnosti za nacionalnu ekonomiju.


(TBT, B92)