PUTIN I ERDOGAN SPREMILI PLAN ZA SRBIJU Na svim poljima je očekuje...

18.10.2017. u 10:45

ANALITIKA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nimalo slučajno i u dogovoru sa Vladimirom Putinom iskoristio je posjetu Beogradu da pošalje jasnu poruku Zapadu. Promovirajući novi raspored snaga u Evropi i stvaranje jedne nove osovine na liniji Moskva-Ankara, Erdogan je, poslije Putina, potvrdio podršku i Srbiji kako bi odoljela pritiscima Washingtona i Brisela.


FOTO: Putin, Erdogan (Reuters)

Rusko-turska strategija, prema ocjeni sugovornika podrazumijeva četiri segmenta: politički, ekonomski, energetski i vojni, a da smo na pragu nove ere srpsko-turskih odnosa, najavio je i sam Erdogan odmah po povratku u Tursku, gdje je u direktnom obraćanju naciji hvalio Srbiju.

– Odnosi između dviju zemalja nikada nisu bili bolji i siguran sam da će to nekome zasmetati. Evropa Srbiju vidi kao zadnja vrata i ne sviđa im se moja posjeta, ali ne može tako. To što je došao predsjednik Srbije sa ministrima da nas dočeka izbrisalo je sve loše uspomene između nas – poručio je Erdogan, dok je tokom cijelog njegovog govora na ekranu pisalo Turska-Srbija.

Da Ankara ozbiljno računa i na suradnju s Rusijom, jasno je najavio i Erdoganov prvi savjetnik Ibrahim Kalin, koji je ozbiljno kritizirao Evropsku uniju zato što na ledu drži i Tursku i Srbiju, a s druge strane najavio nastavak suradnje sa Rusijom u političkim i vojnom smislu.

Analitičar Branko Radun ocjenjuje da je ovo veliki iskorak jer su Turska i Erdogan do prije nekoliko godina vodili antisrpsku politiku.

– Erdogan je prvi bio za proglašenje nezavisnosti Kosova i davao je otvorenu podršku Bošnjacima. Taj stav je sada bitno drugačiji i ta promjena znači da je Srbija za Tursku izuzetno važna – zaključuje Radun.

1. Ekonomija

Ljajić: Privreda mora iskoristiti ugovore

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da odnosi Srbije i Turske nikada nisu bili bolji i da treba maksimalno iskoristiti sve ekonomske pogodnosti koje nam nude.

– Sporazumi koji su potpisani podrazumijevaju i donacije koje će biti finansirane sredstvima turske vlade ili TIKA-e, a riječ je o iznosima između 10 i 15 miliona eura. Sporazumi, posebno ovaj o slobodnoj trgovini ima veliku važnost za privredu, koja sad treba iskoristiti i lakši izvoz bez carine suncokreta, soje, mesa, ulja… – kaže Ljajić.

Posebno ističe planiranu izgradnju velikih infrastrukturnih projekata:

– Erdogan je lično najavio da će kamate njihove Eksim banke biti smanjene sa 4,6 na manje od dva posto. Sve ovo, uz generalno otopljavanje odnosa između Turske i Rusije, s kojom Srbija gaji prijateljske odnose, dodatno nam ide u prilog.

2. Energetika

Postignut dogovor oko „Turskog toka“

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ne isključuje mogućnost da između Erdogana i Putina već postoji dogovor o priključenju Srbije „Turskom toku“.

– Kad Erdogan u Beogradu spominje Putina i da je uveren da se neće ljutiti zbog njegovog uvjerenja da će Srbija biti povezana, moguće je da je dogovor već napravljen. U svakom slučaju, to bi bilo od nevjerovatnog značaja za našu zemlju jer je to zamjena za „Južni tok“, koji je suspendiran. Ovdje je riječ o globalnim promjenama u odnosima velikih sila, a ne treba smetnuti s uma ni to da je i Turskoj potrebna Srbija zbog bescarinskih ugovora koje naša zemlja ima sa Rusijom. Sve je to povezano – objašnjava Kovačević.

3. Vojska

Lazanski: Sad ćemo zapušiti usta Zapadu

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je za našu neutralnu vojnu poziciju od velike važnosti da budemo u dobrim odnosima sa dvije sile kakve su Rusija i Turska.

– Erdogan ne dolazi u svaku zemlju s ovako velikom i jakom delegacijom. Dobro je da imamo sa Turskom dobre odnose zbog Sandžaka, ali i zbog smirivanja usijanih glava u Prištini i Tirani. Suradnja Turske sa Rusijom, od koje kupuju sistem S-400, nama je idealan argument i da zapušimo usta svim zapadnim političarima koji nam spočitavaju nabavku migova i tenkova. Ako to može Turska kao članica NATO-a da se naoružava preko Moskve, zašto ne možemo i mi – navodi Lazanski.

4. Politika

Milivojević: Bošnjaci i Priština će sad smiriti strasti

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je sa političke strane gledišta trenutni odnos Turske i Rusije prema našoj zemlji od izuzetne važnosti.

– Turska je regionalna sila koja ima utjecaja na našim prostorima i zbog toga su srpsko-turski odnosi od strateškog značaja. Tu prvo treba da imamo u vidu srpsko-bošnjačke odnose, zato što dobri odnosi sa Turskom mogu utjecati na relaksiranje tih odnosa. Važni su odnosi sa Turskom i zbog normalizacije odnosa Beograd-Priština, gdje nam i Turska i Rusija mogu dosta pomoći. Sve ovo ojačava i naše pozicije po pitanju brzine eurointegracija i ulaska u EU – ocenjuje Milivojević.

Rama je malo nervozan

Erdoganove poruke podrške Srbiji razbjesnile su albanskog premijera Edija Ramu, koji se pokušao dodvoriti Ankari tvrdeći da Turska, za razliku od Rusija, ne unosi razdor na Balkanu. – Rusija koristi Srbiju kao pijuna na šahovskoj tabli. Između turskog i ruskog utjecaja na Balkanu postoji važna razlika u tome što Turska ne pokušava da nameće ništa balkanskim zemljama – rekao je Rama.

Dejan Miletić: predsjednik Centra za proučavanje globalizacije

Tursko-srpska suradnja se zasniva na našoj podršci Erdoganu i njegovoj vlasti zasnovanoj na demokratskoj volji birača, što i turski predsjednik i Turska poštuju, pamte i uzvraćaju na pravi način, jačanjem ekonomske suradnje.

(TBT, Srpski telegraf)