BOŠNJACI U AUSTRIJI Memić: Nismo zabrinuti, surađivat ćemo sa Sebastianom Kurzom

18.10.2017. u 10:45

RELIGIJA

”Bošnjačke džamije su pohvaljene. Pored integracije Bošnjaka, pohvaljene su bošnjačke džamije koje doprinose boljoj integraciji Bošnjaka i drugih muslimana koji u njih dolaze”, naglasio je Memić


FOTO: Kurz, Memić (Facebook)

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad Memić kazao je da Bošnjaci nisu zabrinuti izbornim rezultatima u toj zemlji, odnosno pobjedom Sebastiana Kurza i njegove Narodne stranke (ÖVP), i činjenicom da je druga po snazi postala krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ).

Štoviše, najavljuju skore kontakte i buduću suradnju. Bošnjaci će, kao i do sada, mudro graditi svoje odnose u Austriji. ”Bošnjaci i uopće muslimani su, prije svega, sretni da je konačno prošla izborna kampanja.

Imamo rezultate kakve imamo.

Mi čestitamo izbornom pobjedniku. Istina, tijekom kampanje bilo je mnogo spominjanja islama i muslimana, kampanja se puno vodila i u vezi s migrantima.

Nismo zabrinuti s izborim rezultatima. Čestitamo Sebastianu Kurzu na izbornoj pobjedi. Mi ćemo konstruktivno raditi i s budućim predstavnicima vlasti u Austriji. Austrija je pravna država i Bošnjaci mogu biti potpuno mirni.

Mi čak imamo Bošnjaka koji su bili na listama nekoliko političkih stranaka. Pored integracije, dakle, mi želimo participaciju naših Bošnjaka u društvu Republike Austrije. Prema svim statistikama, Bošnjaci su najbolje integrirani migranti u društvo Austrije”, kazao je Memić za portal INS.

Upitan brine li zbog vala skretanja udesno u Austriji i Europi uopće Memić ističe da ne znaju hoće li Slobodarska stranka uopće biti sastavni dio vlasti.

”Ako i bude, nemamo problem, i s njima ćemo uspostaviti suradnju i kontakt. Mi smo imali 2004. i 2005. godine, također, koaliciju SPÖ i FPÖ i, moram reći iskreno, nismo imali negativnih iskustava u odnosu prema Bošnjacima i uopće muslimanima. Znaju to i u BiH, teme uoči izbora često budu populističke, služe za mobiliziranje izbornog tijela.

Ponavljam, mi nemamo nikakvih briga, uspostavit ćemo kontakte i surađivati jer je Austrija jaka država, pravna država s demokratom tradicijom. Sa svim strankama ćemo uspostaviti kontakte i razgovore. Jer, oni koji su na vlasi ne predstavljaju samo svoju stranku već i sve građene pa i Bošnjake u Austriji”, naglasio je Memić. Naglašava da postoje i konkretni primjeri dobrog odnosa ÖVP, pa i FPÖ u prošlosti. Podsjeća da su nedavno u Austriji rađena istraživanja o džamijama i njihovom doprinosu za integraciju u ovoj zemlji. Rezultate je predstavio državni ministar. ”Bošnjačke džamije su pohvaljene. Pored integracije Bošnjaka, pohvaljene su bošnjačke džamije koje doprinose boljoj integraciji Bošnjaka i drugih muslimana koji u njih dolaze”, naglasio je Memić.


(TBT)