SVE WEINSTEINOVE ŽRTVE: Mira Sorvino, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delevingne...

18.10.2017. u 10:45

LIFESTYLE

Trik je bio da pozove svoju metu na sastanak sa ženskim saradnikom koji bi ubrzo odlazio i ostavljao ih same. Poražavajuća činjenica je da se nikad zaista neće saznati koliko je tačno Weinstein žena napao, silovao ili maltretirao, ali pošto broj slučajeva raste, njihove priče postaje sve teže ignorisati


FOTO: (Profimedia)

Sa svakim novim izvještajem o navodnim zločinima i zloupotrebi moći Harveyja Weinsteina, lista osoba koje ga optužuju ne prestaje da raste. Desetine žena podijelilo je svoje priče s najvećim svjetskim medijima, dok su neke od njih odlučile da ostanu anonimne. Nema naznaka da će broj optužbi da se smanji, a žene u Hollywoodu i javno objavljuju podatke o maltretiranju. Poslije prvobitnog teksta New York Timesa od petog oktobra u kojem je objavljena priča, Weinstein se izvinio, ali i negirao optužbe za seksualni napad preko svog portparola. Mashable je objavio spisak žena koje su imenom i prezimenom stale iza svojih tvrdnji da ih je poznati producent i jedan od najmoćnijih ljudi u Hollywoodu zlostavljao.

Ashley Judd

Kad je glumica stigla u hotel zbog, kako joj je rečeno, poslovnog sastanka 1996. godine, kaže da se on "pojavio u kupatilu i pitao da li može da je izmasira ili da ga ona gleda dok se tušira".

Gwyneth Paltrow

Weinstein je glumicu pozvao u svoj apartman sredinom devedesetih na, kako je za New York Times rekla, radni sastanak i to se završilo tako što je "stavljao ruke na nju i predlagao joj da odu u spavaću sobu na masažu".

Emily Nestor

Drugog dana zatvaranja kompanije "Weinstein" prije tri godine, Harvey je pozvao u hotel i rekao joj da "ako prihvati njegove seksualne potrebe, njena karijera će postati veća i bolja".

Laura Madden

Bivša radnica kaže da je " Weinstein ulazio u sobe za masažu u hotelu u Dublinu ili Londonu, a počelo je od 1991. godine.

Zelda Perkins

Pomoćnica je rekla da su ona i nekoliko drugih radnika "redovno izloženi neadekvatnim zahtjevima ili komentarima". 1998. godine prijetila je da će izaći u javnost ili tužiti Weinsteina ako ne prestane, ali su postigli poravnanje.

Ambra Battilana Gutierrez

Manekenka je prijavila Weinsteina policiji prije dvije godine nakon što je "dodirivao njene grudi i pitao je da li su prave i kad je stavio ruke ispod njene suknje" tokom sastanka u njegovoj kancelariji. Uprkos njenoj saradnji, okružni tužilac Manhattana odbio je da podnese optužbe.

Jennifer Siebel Newsom

Režiserka i glumica je rekla da je Weinsteinpravio "agresivne napade" na nju, pozivao je u svoju hotelsku sobu pod izgovorom posla.

Zoe Brock

1997. godine Weinstein je manekenku na prevaru doveo u svoju hotelsku sobu gde je bio bez odjeće i tražio od nje masažu. Ona se zaključala u kupatilo, dok je Weinstein molio da izađe.

Liza Campbell

Ona je bila slobodan pisac scenarija za Miramaks 1995. kad je Weinstein pozvao u svoju hotelsku sobu da razgovaraju o poslu. "Šta kažete na to da oboje skačemo u kadu", rekao je Weinstein tom prilikom.

Louise Godbold

Ranih devedesetih bila je upućena na Weinsteina, a susrete je opisivala kao "priliku da je dodirne, uhvati u praznoj sali za sastanke, traži masažu, stavi ruke na ramena.

Asia Argento

1997. godine Weinstein je glumicu pozvao na nepostojeću zabavu u hotelskoj sobi gdje je natjerao da ga masira. Onda je, prema njenim riječima "podigao suknju, pribio noge uz noge i uprkos njenom ponavljanju da prestane, nije odustajao od oralnog seksa".

Alice Evans

2004. godine bivša ambiciozna glumica pozvana je na sastanak u kancelariji Miramaksa gdje je, kako kaže, Weinstein prisilio na oralni seks.

Mira Sorvino

Ona je sa Weinsteinom bila u hotelskoj sobi 1995. godine kad je rekla da je počeo da "masira ramena i proganja je". Nekoliko nedjelja kasnije došao je u njen apartman na ono što je on zvao kasni noćni sastanak, a napustio je kad je ona slagala da joj je dečko na putu.

Rosanna Arquette

U Weinsteinovu sobu je došla da uzme scenario početkom devedesetih. Za New York Times je rekla da je zgrabio njenu ruku, stavio je na vrat i tražio od nje na masažu. Kad se izvukla, ponovo je uhvatio i pokušao da stavi ruku na svoj polni organ.

Emma de Caunes

Tokom filmskog festivala u Kanu 2010. godine, Weinstein je glumicu odveo do svoje sobe pod izgovor da želi da joj da knjigu. Jednom je, prema njenim riječima, izašao ispod tuša i "zahtijevao da legne na krevet".

Jessica Barth

Glumica je 2011. godine otišla na sastanak sa Weinsteinom i rekla je da joj je ponudio "ulogu u filmu u zamjenu za golu masažu na krevetu".

Judith Godrèche

Francuska zvijezda otišla je u Weinsteinovu sobu kako bi razgovarali o marketingu, a on je tražio masažu i "sljedeća stvar za koju znam je da me pritiskao i povlačio moj džemper", rekla je ona.

Angelina Jolie

Weinstein je, prema pisanju medija, "napravio neželjeni pomak" u hotelskoj sobi 1998. godine.

Katherine Kendall

1993. godine glumica je otišla u Weinsteinov dom poslije sastanka, navodno, kako bi on nešto mogao da uzme. Rekla je da se on "skinuo i počeo da je juri po dnevnoj sobi".

Tomi-Ann Roberts

Weinstein je ambicioznu glumicu pozvao u svoj hotel 1984. godine da pričaju o filmu na kojem je radio. Kaže da ga je pronašla "golog u kadi" i natjerao da se i ona skine.

Dawn Dunning

Glumica koja je sad koreograf, kaže da je otišla kod Weinsteina u hotel 2003. Na sastanak, a on joj je ponudio predstojeće uloge, ako bi, prema njenim riječima, s njim imala trostruki seks s njim".

Heather Graham

Weinstein je pozvao u svoju kancelariju početkom 2000. i ponudio ulogu u filmu.

"Nije eksplicitno pominjao da bi kao zvijezda filma trebalo da spavam s njim, ali podtekst je bio tu", ispričala je ona. Nekoliko nedjelja kasnije, ponovo je pozvao i tražio sastanak, ali je ona odbila.

Romala Garai

Kad je imala osamnaest godina, imala je audiciju, a Weinstein je bio samo u bade mantilu.

"Ostalo mi je jasno urezano u sjećanju", rekla je ona.

Louisette Geiss

Tokom sastanka 2008. godine sa glumicom, Weinstein je napustio sobu i vratio se "u odjeći koja je s prednje strane bila otkopčana", rekla je ona i dodala da je ušao u vruću kupku i više puta od nje tražio da gleda kako masturbira.

Lauren Sivan

U incidentu iz 2007. godine, Weinstein je okružio novinarku i kako je rekla Huffington Postu, masturbirao ispred nje.

Cara Delevingne

2014. godine Weinstein je pozvao u svoj hotel i od nje tražio da ljubi drugu ženu u sobi, a onda je pokušao da je poljubi dok je blokirao izlazna vrata.

Lea Seydoux

Francuska glumica je upoznala Weinsteina u hotelskoj sobi u Parizu kad ih je asistent ostavio same.

"Mi smo pričali na krevetu kad je on skočio i pokušao da me poljubi. Morala sam da se branim, a on je veliki i debeo, pa je bilo teško osloboditi ga se", rekla je glumica.

Sarah Ann Masse

U Weinsteinovu kuću došla je na intervju za bebisiterku koju je tražio da čuvaju njegovu djecu. Dočekao[P1]  je u donjem vešu, postavljao čudna pitanja i završio intervju "dugim, bliskim zagrljajem koji je dugo trajao" i rekao joj da je voli.

Kate Beckinsale

Kad je imala 17 godina, Weinstein je pozvao u svoj hotel na sastanak. Pojavio se u bade mantilu i ponudio joj alkohol, a ona ga je odbila i otišla.

"Nekoliko godina kasnije me je pitao da li je na tom prvom sastanku pokušao nešto sa mnom", prisjetila se glumica i dodala "shvatila sam da se ne sjeća da li me je napao ili ne".

Clare Forlani

Glumica je imala dva sastanka s Weinsteinom hotelu tokom kojih joj je predlagao masažu.

Florence Darel

1995. godine glumica se srela s Weinsteinom u hotelu kako bi razgovarali o mogućoj saradnji. Zatim je rekao da je "veoma privlačan i želio je da imaju odnose", prisjetila se glumica tog događaja.

Sophie Dix

Tokom hotelskog sastanka 1980. godine, Weinstein je glumicu gurnuo na krevet i počeo da svlači odjeću s nje. Odgurnula ga je i sakrila se u kupatilu, a kad je otvorila vrata kako bi pobjegla, on je "stajao tamo i masturbirao".

Tara Subkoff

Glumica je Weinsteina upoznala osamdesetih na zabavi.

"Povukao me je i stavio u krilo. Pretpostavljalo se da ako ne radim ono što od mene traži neću dobiti ulogu koju mi je neformalno ponudio".

Minka Kelly

S Weinsteinom se srela hotelskom restoranu gdje je, prema njenim riječima "obasipao ponudama za raskošan život ispunjen putovanjima širom svijeta privatnim avionima. Sve to ako postanem njegova djevojka", objasnila je glumica koju je njegovu ponudu odbila poslije čega je on zamolio da o njihovom razgovoru nikome ne priča.

Melissa Sagemiller

Tokom 2000. Weinstein je više puta pokušavao da ostvari blizak kontakt s glumicom. Prvo je blokirao vrata u hotelskoj sobi dok nije pristala da ga poljubi, a kasnije je njen prtljag poslao u svoj avion, pa je morala da leti s njim, a ne prethodno rezervisanim komercijalnim letom kako je planirano.

Angie Everhart

Prije više od deset godina, manekenka je zaspala na brodu svog prijatelja, a kad se probudila vidjela je Weinsteina koji joj nije dozvolio da izađe i stajao je i masturbirao ispred nje.

Mia Kisner

Glumica je susret s Weinsteinom opisala kao "iskušenje u hotelskoj sobi gdje je pokušao da me kupi obećanjem za posao u zamjenu za jednokratnu uslugu".

Alice Evans

Poslije izbacivanja Weinsteina iz hotela 2002. glumica je napisala da "nikad više neće biti viđena za ulogu u njegovom filmu".

Eva Green

"Upoznala sam ga na poslovnom sastanku u Parizu gde se ponašao neadekvatno i morala sam da ga odgurnem", napisala je Green u saopštenju.

"Ovo iskustvo me je zgrozilo i šokiralo", zaključila je ona.

Ovo su samo neke od žena čija su imena poznata. Originalna Timesova priča aludira na neimenovanu asistentkinju na koju je Weinstein vršio pritisak da ga masira dok je bio nag. New Yorker raspolaže citatima neimenovanih Weinsteinovih koleginica koje tvrde da ih je silovao u hotelskoj sobi. Postoje aluzije na još više žrtava koje su radile s Weinsteinom. Bivši članovi osoblja govore o načinu funkcionisanja tih "poslovnih sastanaka", a poenta je bila u tome da su postojale i neke žene koje su služile da bi se kod žrtava stvorio lažni osjećaj sigurnosti. Trik je bio da pozove svoju metu na sastanak sa ženskim saradnikom koji bi ubrzo odlazio i ostavljao ih same. Poražavajuća činjenica je da se nikad zaista neće saznati koliko je tačno Weinstein žena napao, silovao ili maltretirao, ali pošto broj slučajeva raste, njihove priče postaje sve teže ignorisati.


(TBT)