IVO NEĆE KRIVO! Komšić: Vatikan nikada neće podržati podjelu BiH, kao što nije ni u ratu

17.10.2017. u 13:10

POLITIKA

Prof. dr. Ivo Komšić, bh. političar i akademski radnik, bivši dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je obavljao važne političke funkcije, od člana Predsjedništva RBiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH do gradonačelnika Sarajeva, nedavno je sa delegacijom Grada Sarajeva posjetio Vatikan


FOTO: Komšić (Faktor.ba)

Komšić za magazin Stav govori o susretu s papom Franjom, odnosu Vatikana prema Bosni i Hercegovini, multikulturi u Sarajevu i odnosu Vatikana prema hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovini.

Komšić podsjeća da je papa Franjo prije dvije godine posjetio Sarajevo, te da je tada izjavio da je za njega osobno i za Vatikan, kao državu i vjersko središte katolika, Sarajevo simbol stradanja u proteklom ratu, ali i simbol nadilaženja tog stradanja.

- Uz to, Sarajevo ima i neke vrijednosti koje su veoma važne za Vatikan, jako bitne i za papu osobno, i on to stalno naglašava. Čak je negdje za Uskrs rekao da je multietničnost dar Božiji. Pazite, za vjernike to znači da se taj dar mora poštovati kao najviša vrijednost koja od Boga dolazi. Prema tome, onaj ko dira u to, ko to dovodi u pitanje, ko to omalovažava, ruši i uništava, taj se ne griješi samo prema svjetovnim zakonima, nego i prema Božijim – kaže Komšić.

U intervjuu za magazin Stav, Komšić ocjenjuje da su BiH i Vatikan u veoma dobrim odnosima, te naglašava da je Vatikan druga država na svijetu, odmah poslije Bugarske, koja je priznala Bosnu i Hercegovinu.

- Tadašnji papa, Ivan Pavao II, poduzeo je niz aktivnosti da to priznanje praktično i politički utvrdi. On je odmah odvojio biskupsku konferenciju od Hrvatske jer je ona ranije bila u sastavu Hrvatske biskupske konferencije, imenovao je kardinala za BiH, imenovao je svog ambasadora. Od tada Vatikan, u skladu sa svojim priznanjem državotvornosti BiH, provodi samostalnu politiku prema BiH kroz bilateralne odnose – govori Komšić i prisjeća se da je papa Ivan Pavao II Sarajevo želio posjetiti i u toku rata, 1994. godine, bez obzira na opasnosti na koje su ga upozoravali, ali je tadašnji zapovjednik međunarodnih snaga u BiH Michael Rose učinio je sve da Papa ne dođe.

- Čak je zatvorio aerodrom da Papa slučajno ne bi sletio. Nakon što je zatvoren aerodrom, avion uopće nije mogao sletjeti. A imao je veliku želju da posjeti Sarajevo u vrijeme rata. Papa Ivan Pavao II govorio je više od 260 puta javno o Bosni i Hercegovini. Prvi je organizirao međunarodnu molitvu za mir, a ona je bila za Bosnu i Hercegovinu. Koristio je svoj moralni, politički i državnički autoritet da se rat u zaustavi što prije, da se ratna stradanja saniraju što prije i da se prema Bosni i Hercegovini ima odnos kao prema svakoj drugoj državi – kaže Komšić.

Prema njegovim riječima, ratnom Predsjedništvu RBiH, čiji je bio član, bila je veoma značajna podrška Vatikana jer je u to vrijeme međunarodna zajednica uglavnom imala negativan odnos prema BiH, a mnoge evropske zemlje radile na razgradnji zemlje.

- Svi mirovni sporazumi dijelili su Bosnu i Hercegovinu i preko toga se prelazilo. Vatikan i Papa nikad nisu bili za podjelu Bosne i Hercegovine i društva koje u njoj živi – priča Komšić.

Vjeruje da Vatikan nikad neće podržati podjelu države, pogotovo etničku, te da neće podržati daljnje podjele ovdje i izdvajanje katoličke zajednice iz ostalih zajednica. Naglašava da su bivši ali i aktuelni papa prilikom posjeta BiH govorili da ne dolaze samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i cijele BiH.

- Mislim da su Vatikanu podjednako svi važni... Nisam siguran da će podržati svaku hrvatsku politiku jer mi ne znamo šta je ovdje tačno hrvatska politika, ko je provodi i gdje ona vodi. Siguran sam da je ta ideja protiv politike Vatikana i Svetog Oca – zaključuje Komšić.

Papa Franjo je prilikom posjete delegacije Grada Sarajeva Vatikanu istaknuo da je multikultura jedini ispravan put, a Komšić dodaje da u Sarajevu imamo institucije koje stvarno, a ne samo formalno, čuvaju multikulturalnost i našu multietničnost, navodeći Biskupiju u Sarajevu, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Franjevačku provinciju.

- Sve dok postoje institucije i dok one djeluju, mi možemo govoriti o našoj multikulturalnosti i našoj multietničnosti. Sve dok se drže mise na Marijin-Dvoru, u Katedrali, u Novom Sarajevu – mi možemo o tom govoriti. Oni koji su rušili Bosnu i Hercegovinu i htjeli je podijeliti, i to na etničkoj osnovi, oni su stalno zagovarali da hrvatske i katoličke institucije izađu iz Sarajeva, da srpske i pravoslavne institucije izađu iz Sarajeva. Pa to je bila osnovna ideja u ratu, jer, sve dok smo mi bili to što smo bili, oni nisu mogli provesti svoju politiku – kaže Komšić.

Na pitanje kako se on kao Hrvat osjeća u Sarajevu, odgovara da nije mjerodavan o tome govoriti jer su mu kao osobi s političkim i akademskim pedigreom sve institucije otvorene. Međutim ocjenjuje da se teškoće sa kojima se suočavaju svi građani Sarajeva ne mogu dijeliti na nacionalnoj osnovi.

- Te teškoće jednake su za sve građane Sarajeva. Pa svi građani Sarajeva imaju redukciju vode. Nemaju samo Hrvati redukciju, niti samo Srbi, niti samo Bošnjaci. Tako je i sa svim drugim. Sve nevolje ovdje se dijele zajednički, a mi nekad hoćemo izići iz tih nevolja pokretanjem nacionalnog interesa. Nama pomoći nema bez jake države u kojoj će svi građani i narodi imati ista prava – naglašava.


(TBT)