RUSI UPOZORAVAJU TRUMPA Kincevič: Ne izazivajte Iran, nije to Sjeverna Koreja!

17.10.2017. u 13:10

GEOPOLITIKA

„Politika nije pozorišna scena, „ako je na sceni oružje, ono će obavezno opaliti“, zaključio je Klincevič

FOTO: (AP)

„Predsjedniku Donaldu Trampu bi bilo bolje da ne izaziva Iran, njegov vojni potencijal je višestruko veći od mogućnosti Sjeverne Koreje, izjavio je za Sputnjik prvi zamjenik zamjenika predsjednika Komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost Franc Klincevič.

„Čovjek je zvijezda, to potvrđuje cijela djelatnost Donalda Trumpa na dužnosti predsjednika SAD. Nekad je teško napraviti razliku — da li se radi o predstavi ili su to realne namjere“, rekao je senator.

On nije isključio da su i posljednje izjave Trampa o Iranu slične „mahanjima ruku“ kao u slučaju Sjeverne Koreje.

„Donald Trump treba da razumije da su izlazak SAD iz Pariskog sporazuma o klimi i Uneska i raskid nuklearnog sporazuma sa Iranom, sa tačke gledišta međunarodne bezbjednosti, različite stvari“, rekao je Klincevič.

„Kao vojnik, mogu sa sigurnošću da kažem da vojni potencijal Irana višestruko prevazilazi mogućnosti Sjeverne Koreje i da bi Americi bilo bolje da ne kušaju snagu ove bliskoistočne države. Kako god, ne bih se igrao sa tim“, dodao je zakonodavac.

„Politika nije pozorišna scena, „ako je na sceni oružje, ono će obavezno opaliti“, zaključio je Klincevič.

Predsjednik SAD Donald Trump je u petak u obraćanju Amerikancima odbio da zvanično potvrdi kongresu da Iran ne poštuje sporazum o nuklearnom programu, ali nije ni na međunarodnom nivou osporio da Iran poštuje sporazum.

Trump je rekao i da će Bijela kuća sarađivati sa kongresom na „ozbiljnim nedostacima“ međunarodnog sporazuma sa Iranom i obećao da će SAD uvesti nove sankcije Iranu zbog podrške terorizmu.


(TBT)