ZVALI SU GA KAŠMIRSKIM CHE GUEVAROM Indija ubila vođu kašmirskih pobunjenika

14.10.2017. u 06:37

MARKER

Indijske snage sigurnosti saopćile su da su ubile vođu kašmirske pobunjeničke grupe Laškar-e-Taiba.


FOTO: Šah (Twiter)

Ta grupa ima bazu ima u Pakistanu, a vođa je ubijen tokom žestoke razmjene vatre koja je izazvala ulične proteste.

Prema navodima, pobunjenički komandant Vasim Šah ubijen je kada su indijska vojska i specijalne snage poslije dobijene dojave opkolile selo Liter.

"Tokom razmjene vatre, komandant Laškar-e-Taibe i njegov telohranitelj su ubijeni", naveo je anonimni izvor iz indijske policije.

To je najnoviji u nizu incidenata sa smrtnim ishodom između indijskih snaga i kašmirskih pobunjenika koji traže pripajanje tog regionA Pakistanu.

Kada se saznalo za smrt Šaha, stotine stanovnika sela su izašle na ulice. Oni su vladine snage gađali kamenjem a čuli su se i pozivi za nezavisnost Kašmira.

Policija i vojska su potom otvorile vatru pa je jedan čovjek ubijen a najmanje 15 je povrijeđeno, naveo je izvor iz policije.

Kašmir je 1947. podijeljen između Indije i Pakistana koji se bore za kontrolu u regionu. U indijskom dijelu postoji dugogodišnji konflikt sa separatistima.

U tom većinski muslimanskom regionu na sjeveru Indije se, prema procjenama, nalazi oko 500.000 pripadnika indijskih snaga sigurnosti.

Indija optužuje Pakistan za slanje pobunjenika koji napadaju vojsku i policiju, dok Islamabad tvrdi da samo pruža diplomatsku podršku pravu Kašmiraca na samoopredjeljenje.

(TBT)