KRAJ TURKMENISTANSKE BAJKE Ukidaju se besplatna voda, struja i gas!

16.10.2017. u 05:11

GLOBAL

Predsjednik Turkmenistana Kurbankuli Berdumuhamedov potpisao je zakon kojim se u toj zemlji "ukidaju" besplatna voda, struja i gas. U tim povlasticama su građani te azijske zemlje uživali skoro četvrt vijeka


FOTO: (AP)

Prvi predsjednik te zemlje Saparmurat Nijazov ukinuo je 1993. plaćanje gasa, elektične energije, vode i soli. Bilo je predviđeno da te mjere budu na snazi deset godina, ali su produžene do 2030. godine.

Zahvaljujući velikim državnim subvencijama, pune 24 godine svaki stanovnik zemlje je imao pravo na 35 kilovat sati struje i 50 kubika gasa mjesečno, kao i 250 litara vode dnevno. Do 2014. vlasnici automobila dobijali su po 120 litara besplatnog benzina mjesečno. Građani zemlje su imali određene olakšice i na komunalije, komunikacijske i transportne usluge.

Nijazov, koji je imao titulu Turkmenbaši, "veliki vođa Turkmena", vladao je zemljom sve do svoje smrti 2006. godine, a dolaskom na vlast Kurbankulija Berdumuhamedova, stomatologa po struci i bivšeg ministra zdravlja, počela su se uvoditi određena ograničenja.

Berdumuhamedov smatra da je dosadašnji sistem neodrživ i da bi pomoć ubuduće trebalo da bude upućena samo socijalnim slučajevima.

On je još ljetos naložio Vladi da pripremi prijedloge za ukidanje svih povlastica u kojima uživaju građani zemlje, a ove sedmice je taj zakon i potpisao. Time je faktički zatvoren utopijski projekt "zlatni vek turkmenistanskog naroda", koji je uveo Nijazov.


FOTO: Berdumuhamedov (AP)

Govoreći pred Skupštinom, Berdumuhamedov je podsjetio da su građani zemlje u prvim godinama nezavisnosti dobijali brojne povlastice. Osnovni cilj tih "povlastica bez presedana", kako je rekao, bilo je "stvaranje povoljnih uslova za život zbog teške ekonomske situacije u svijetu i prilagođavanje građana na uvjeta tržišne ekonomije".

Međutim, situacija se mijenja. Sada se, kako je naveo Berdumuhamedov, u Turkmenistanu svake godine "povećavaju prohodi stanovništva, otvaraju se nova radna mjesta", pa su stvoreni uvjeti za promjene.

Berdumuhamedov je naglasio da je Vlada dugo raspravljala o novim mjerama i uvođenju tarifa koje će postepeno primjenjivati. Lider Turkmenistana je rekao da je potpisao zakon o reguliranju potrošačkih tarifa za prirodni gas, električnu energiju, komunalne usluge, transportne i komunikacijske usluge.

Prema novom zakonu, građani će od 1. novembra početi plaćati te usluge iz svog džepa, ukoliko premaše dozvoljeni limit iz 1993. godine.

Ekonomija te bivše sovjetske republike, koja ima 5,5 miliona stanovnika, zavisi od izvoza energenata.

Ta država Centralne Azije, koja graniči sa Afganistanom, Iranom, Uzbekistanom i Kazahstanom, zauzima četvrto mjesto u svijetu po rezervama prirodnog gasa, poslije Rusije, Irana i Katara. Prihodi od izvoza su opali nakon što su 2014. svjetske cijene energenata počele padati, a značajno su smanjene i 2016 godine. kada je Rusija, koja je bila glavni kupac turkmenistanskog gasa, obustavila kupovinu zbog neslaganja oko cijene.

Početkom ovog mjeseca ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da Rusija i Turkmenistan razmatraju zajedničke projekte "proizvodnje i realizacije turkmenistanskog gasa", ali nije iznio više detalja o toj suradnji.

(TBT)