AUSTRIJA SKREĆE UDESNO: Da li se bliži kraj vladavine socijaldemokrata i konzervativaca?

15.10.2017. u 01:11

ANALITIKA

Nekoliko dana uoči izbora, Austrijska narodna stranka (OVP) na čijem čelu je aktuelni ministar spoljnih poslova tridesetjednogodišnji Sebastian Kurz, vodi u svim ispitivanjima javnog mnijenja sa oko 33 odsto glasova


FOTO: (Tanjug-AP Photo/Ronald Zak)

Austrijski parlamentarni izbori koji se održavaju u nedjelju označit će, kako se očekuje, skretanje te zemlje udesno i okončanje dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Nekoliko dana uoči izbora, Austrijska narodna stranka (OVP) na čijem čelu je aktuelni ministar spoljnih poslova tridesetjednogodišnji Sebastian Kurz, vodi u svim ispitivanjima javnog mnijenja sa oko 33 odsto glasova.

Za drugo mjesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) na čelu sa aktuelnim austrijskim kancelarom Christianom Hernom i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPO) predvođena Heinz Christian Stracheom koje zavisno od ankete mogu računati na podršku između 23 i 27 odsto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilca, bivšeg čelnika stranke Zelnih.

Slobodarska partija Austrije (FPO), koja je vodeća u evropskoj nacionalističkoj porodici, cilja da uđe u vladu, manje od godinu dana od predsjedničkih izbora kada je njen kandidat ušao u drugi krug.

FPO prema anketama ima podršku 25 odsto birača. To je duplo više od rezultata njemačke desničarske partije Alternativa za Njemačku (Afd) koja je na nedavnim izborima ušla u Bundestag, i još jednom ukazuje na jačanje populističkih i antiimigrantskih partija u Evropi.

Sebastian Kurz kome se već mjesecima u anketama predviđa pobjeda sa više od 30 odsto glasova ponovio je da ne isključuje ni jednu opciju mada, kako navodi agencija France Press, nova koalicija sa Socijaldemokratama (SPO) izgeda malo vjerovatna poslije oštrih sukoba koji su obilježili posljednje dane njihove zajedničke vladavine koja traje od 2007. godine.

Koalicije SPO-OVP, ili obrnuto, vladale su zemljom više od pola poslijeratnih godina, i tada su predstavljale više od 80 odsto izbornog tijela. Ta koalicija je sačuvala većinu za dlaku na izborima 2013. godine.

FPO, koji su osnovali bivši nacisti a pridružili mu se liberali, izgradio se na osudi takve podjele vlasti.

"Sasvim je izvjesno da će najvjerovatnija nova koaliciona vlada između narodnjaka i slobodnjaka, na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, značiti politički zaokret udesno i to kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu", rekao je za Hinu Srđan Govedarica, dopisnik njemačkog javnog servisa ARD iz Beča.

Francuski politolog Patrick Moro, specijalista za Austriju smatra da Sebastian Kurz pokušava da vodi strategiju gušenja FPO-a time što mu konkuriše sa njihovom omiljenom temom - neprijateljstvom prema imigraciji i islamu.

Ulazak FPO u vladu konzervativnog kancelara Wolfganga Schüssela 2000. godine izazvao je politički zemljotres u Evropi, sa sve sankcijama EU. Međutim atmosfera se promijenila. FPO je ugladio svoj govor i nacionalističke partije napredovale su svuda dok je Brisel zaokupljen drugim hitnijim krizama.

Heinz Christian Strache, 48, navodi da prihvat izbjeglica treba da bude privremen i finansijska pomoć ukinuta. Kurz koji je ministar spoljnih poslova od 2013. odgovora prijedlogom da se ukinu socijalna davanja za svakog stranca koji je u zemlji manje od pet godina.

Christian Hern socijaldemokratski kandidat koji je došao na čelo austrijske vlade u maju 2016. da izliječi rane svoje partije koja je bila eliminisana iz predsjedničkih izbora, viđen je kao veliki gubitnik izbora, i bit će na istom nivou ili čak slabiji od FPO-a.

Austrija, imućna zemlja od 8,7 miliona stanovnika jedna je od onih u Evropi koje su prihvatile najviše migranata prema broju stanovnika, 1,5 odsto za dvije godine, što je podstaklo rasprave o troškovima socijalnih davanja i kapaciteta integrisanja novodošlih migranata.

Austrija bi mogla da postane trn u oku Evropske unije. FPO se zalaže se za približavanje sa Višegradskom grupom, gdje su zemlje kao što su Poljska i Mađarska koje su u sukobu s Evropskom komisijom. Sebastian Kurz svojim stavom o imigraciji, privrženosti nacionalnom suverenitetu ima, prema mišljenju francuskog politologa Moroa, "stavove takoreći suprotne od stavova francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i u mnogome suprotstavljene stavovima Angele Merkel".


(TBT)