I IZRAEL NAPUŠTA UNESCO Danon: Ovo je cijena koja se plaća zbog diskriminacije Izeraela

14.10.2017. u 04:51

GLOBAL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO-a, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje


FOTO: Danon (Flash 90)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO-a, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.

Navodi se da je Netanyahu odluku SAD da napusti Unesko nazvao "hrabrom i moralnom" i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

Ambasador Izraela pri UN Danny Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz Unesca predstavlja "cijenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Washingtona označava "novu eru" u UN, nakon što je State Department naveo da je odluka delom izazvana zbog "stalne pristrasnosti u Unesku usmjerene protiv Izraela".

Agencija podsjeća da se Washington protivi bilo kakvom potezu tijela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto vjeruje da prije toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.


(TBT)