IGRE NA BALKANU Rama: Turska nikome ne nameću svoju politiku, a Rusija igra na kartu slavenstva na Balkanu

13.10.2017. u 06:49

REGIONAL

„Rusija ima veze sa Srbijom, slavenskim svijetom, ali tu vezu koristi kao da je šahovska figura u polju njenih geostrateških interesa - igra na Balkanu kako bi garantirala nešto drugo na globalnom nivou, u odnosima s Evropom i Sjedinjenim Državama", rekao je Rama


FOTO: Rama (AP)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da Albanci na ovim prostorima Tursku vide kao zemlju regiona.

"Mi, Albanci, Tursku vidimo kao zemlju regiona koja pokušava igrati svoju ulogu, bez da nametne išta zemljama Balkana. To je država  s evropskom perspektivom. Rusija ima veze sa Srbijom, slavenskim svijetom, ali tu vezu koristi kao da je šahovska figura u polju njenih geostrateških interesa - igra na Balkanu kako bi garantirala nešto drugo na globalnom nivou, u odnosima s Evropom i Sjedinjenim Državama", rekao je Rama.

Rama je u intervjuu za italijanski list "La Repubblica" govorio i o budućnosti Evropske unije, istakavši kako je "projekat EU apsolutno vrijedan kao horizont mira za sve nas".

Govoreći o ulozi SAD-a na ovim prostorima, Rama je ocijenio da je ona "od suštinskog značaja".

"Nakon 40 godina totalitarnog albanskog komunizma i antiimperijalističke i antiameričke fiksacije, albanski narod je razvio duboku težnju za američkim i evropskim liberalnim vrijednostima i uloga Sjedinjenih Američkih Država na našem području je neophodna", izjavio je Rama tokom posjete Italiji gdje je jučer održao sastanak s tamošnjim kolegom Paolom Gentilonijem.


(TBT, AA)