AMERIKA NAPUŠTA UNESCO Trumpova administracija izlazi iz organizacije koju smatra 'protuizraelski' nastrojenom

13.10.2017. u 06:48

GLOBAL

Sjedinjene Države istupaju iz UNESCO-a, a odluka će stupiti na snagu 31. decembra, objavio je u četvrtak State Department


FOTO: (public)

Sjedinjene Države istupaju iz UNESCO-a, a odluka će stupiti na snagu 31. decembra, objavio je u četvrtak State Department.

"Odluka nije lako donesena", kazao je State Department, pojasnivši da je ona među ostalim rezultat zabrinutosti SAD-a oko zaostalih dugova koji se gomilaju u UNESCO-u i oko 'protuizraelske pristranosti', kao i činjenice da Washington smatra da je organizaciji potrebna temeljita reforma.

SAD će zadržati status promatrača u organizaciji UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pojašnjava State Department.

Sjedinjene Države prestale su financirati UNESCO nakon što je ta organizacija glasovala da Palestinska samouprava postane njihovom članicom 2011. godine, ali State Department tada je zadržao svoj ured u Parizu. Bilo je to za Obamina mandata.

Najnovija odluka Trumpove administracije dolazi u trenutku kada UNESCO bira novoga šefa. Šefica UNESCO-a Irina Bokova izrazila je duboko žaljene zbog takve odluke SAD-a.

Odluka je navodno također povezana s činjenicom da američka administracija želi smanjiti financiranje te organizacije kojoj duguje 500 miliona dolara.

Bit će to drugi put u povijesti da se Amerikanci povlače iz UNESCO-a, nakon Reaganove administracije koja je to učinila 80-ih godina. Tada se smatralo da je organizacija prožeta korupcijom i prosovjetskim elementima. Tek je George W. Bush 2002. vratio SAD pod okrilje ove organizacije.


(TBT, Jutarnji.hr)